La festa inclusiva

Tothom hi té lloc a la Festa Major de Gràcia, seguim apostant per la inclusió com un valor fonamental de la nostra societat. Així, des de la coorganització i coresponsabilitat, però també amb accions pròpies concretes, es programen un munt d'activitats inclusives i de sensibilització vers les persones amb discapacitat.

Al programa s’ofereixen activitats inclusives, obertes a tothom i adaptades per infants i adults amb discapacitat. Es fan contacontes inclusius, tallers infantils, circ, ludoteca, concerts, etc., i activitats específiques per a persones amb discapacitat visual i discapacitat auditiva com les visites guiades amb servei d’audiodescripció pels carrers guarnits, visites amb intèrpret de signes al refugi de la plaça del Diamant i l’itinerari històric. 

Això no hagués estat possible sense la implicació dels carrers que participen, la Fundació Festa Major i les entitats que atenen persones amb diversitat funcional del districte. L’exemple més clar és la participació de les entitats en el programa festiu dels carrers Guilleries, Perill o Llibertat, on han col·laborat tant amb el guarnit com en la realització de tallers inclusius. Aquesta iniciativa contribueix a empoderar a les persones amb diversitat funcional, crear vincles entre els participant i a trencar estigmes com els que existeixen sobre les malalties mentals. 

Consulteu el programa de la Festa de Gràcia Inclusiva aquí

App Wheris

Com a novetat d'aquest any el programa de la Festa Major de Gràcia i el programa de la Festa Major Inclusiva seran accessibles per a les persones amb discapacitat visual. Mitjançant l'App Wheris es podrà accedir al programa de la Festa mitjançant un sistema d’audiodescripció que també inclourà la descripció dels guarniments de cada carrer. 

Instruccions:

- Descarregar l'aplicació Wheris a l'App Store (Iphone) o al Google Play (Android).
- Escanejar la portada o la contraportada del programa a una distància aproximada de 10 cm.
- Mitjançant els botons de navegació s'accedeix a tot el contingut audible del programa.

Si fos necessari, activeu al vostre dispositiu mòbil l'opció "VoiceOver" a l'Iphone o "TalkBlack" en Android.

Llenguatge de signes

Aquest any s’amplia l’accessibilitat a la comunicació, dotant de llengua de signes 15 activitats i actuacions per tal de que tots els espais i/o activitats on domini la paraula hi hagi comunicació alternativa per a persones amb discapacitat auditiva amb un intèrpret en llenguatge de signes, inclosos el Pregó i el lliurament dels premis dels carrers guarnits. 

Visites guiades

A les visites guiades per a persones amb discapacitat visual i auditiva que es ja es portaven a terme, aquest any se sumaran les visites guiades per a persones amb discapacitat visual al Refugi de la Plaça del Diamant i una aproximació al món casteller a càrrec dels Castellers de Gràcia.

Visita guiada per a persones amb discapacitat visual al Refugi Antiaeri de la Plaça del Diamant - 16 i 18 d'agost

A la plaça Diamant es troba un dels més de 1.400 refugis antiaeris construïts a la ciutat de Barcelona durant la Guerra Civil. A dotze metres sota terra i amb parets i sostres revestits de maons, podia refugiar prop de dues-centes persones que, en sentir les sirenes, tenien uns deu minuts per arribar-hi abans no caigués la primera bomba.

Els dies 16 i 18 d’agost a les 18:00 h s’organitza una visita guiada i adaptada per a persones amb discapacitat visual al refugi que ha conservat part del que era la infermeria, els bancs adossats a les parets i els dos pous de ventilació per baixar-hi material. Per les característiques propies de l'espai aquesta activitat no està adaptada per a persones amb mobilitat reduïda.

Cal inscripció prèvia trucant al 647 843 084 o a la taula del Taller d’Història a la mateixa plaça totes les tardes de 18 a 22 h. Preu: 3 €.

Visita els carrers guarnits - 17 d’agost

Amb la col·laboració d'entitats de persones amb discapacitat visual i les comissions de festa s’organitzen visites guiades gratuïtes per apropar la festa també a aquest col·lectiu. En grups reduïts i amb l’ajuda d’un audiodescriptor s’explica el procés de creació dels guarnits i es permet tocar part dels guarniments per descobrir les diferents textures i volums.

El dia 17 d'agost en dos torns un audioguia us acompanyarà per diversos carrers. Per participar-hi cal inscriure’s a subtil@subtil.cat o als telèfons 649 005 207 i 620 626 704 . Es tracta d’una activitat gratuïta amb places limitades per ordre d’inscripció.

Itinerari històric adaptat - 18 d’agost

Itinerari històric adaptat que ens aproparà a la Festa Major i a la seva evolució al llarg dels anys. Recorregut per a persones amb discapacitat auditiva amb servei d'interpretació amb llengua de signes i emissores FM. Places limitades, cal inscripció prèvia trucant al 686 608 021 o escrivint a tallerdehistoriagracia@gmail.com. Preu: infants gratis, adults 10 € i socis del Taller d’Història 5 €.

Materials i activitats infantils adaptades

Els més menuts de casa també podran gaudir d'un munt d'activitats adaptades.

A la plaça de la Imaginació (plaça Revolució) hi haurà una ludoteca cada dia de Festa Major d'11 h a 16 h amb jocs inclusius i adaptats per a infants amb discapacitat. La programació de la plaça inclou conta contes per a infants amb pluridiscapacitat, tallers de teatre amb circuit sensorial, narració de contes amb llengua de signes...

La plaça Joanic també té programats espectacles i tallers, totes lúdiques, inclusives i adaptades per a infants amb discapacitat. Al carrer Perill, al carrer Llibertat, a la plaça de les Dones del 36, al Punt Verd Tabuenca del carrer Guilleries i a la Biblioteca de la Vila de Gràcia també s'hi fan activitats adaptades i inclusives.

Guarniments inclusius

Aquest any l'Associació ARAPDIS i el Centre Ocupacional Eneida han col·laborat en el guarniment del carrer Perill i el Club de Salut Mental Gràcia ha col·laborat en el guarniment del carrer Llibertat. 

Consulteu aquí el programa de la Festa de Gràcia Inclusiva