La festa inclusiva

En aquesta edició, es continua treballant per fer de la Festa un esdeveniment inclusiu i amb criteris d'accessibilitat, tant pel que fa a les barreres arquitectòniques com pel que fa a les barreres de comunicació, en el qual tothom tingui facilitats per gaudir-ne independentment de la seva diversitat. El Districte de Gràcia, l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i la Fundació Festa Major venen treballant des de fa mesos per continuar avançant en fer de la Festa un esdeveniment. la col·laboració entre les entitats que treballen per la inclusió de les persones amb diverses capacitats i el districte és fonamental per empoderar les persones amb diversitat funcional, enfortir la seva xarxa social i trencar estigmes o prejudicis.

Per segon any, les persones amb discapacitat visual podran visitar pel seu compte els carrers guarnits seguint una guia feta amb audiodescripció, gràcies a un nou contingut creat amb l'aplicatiu Wheris. També es podrà consultar d'aquesta manera el programa general de les festes a càrrec de la Fundació Festa Major

Entre les activitats conta contes inclusius, tallers ambientals, sensorials i activitats de sensibilització adreçades a grans i petits.

A banda, es continuaran organitzant visites guiades adaptades als carrers guarnits i espais de festa, així com al refugi de la Plaça del Diamant.

 

A continuació trobareu el detall de totes les activitats que formen part de la Festa Inclusiva. Si ho prefereiu, també podeu descarregar-vos tot el programa aquí.

 

 

 

 

 

 

Llenguatge de signes

Per avançar en l’accessibilitat a la comunicació s'han reforçat les activitats amb servei de llengua de signes i/o emissores FM desenvolupades als espais de Festa Major programades pel Consistori. Destaquen els dos grans actes on la paraula n'és la protagonista:

  • Pregó (14 d'agost a les 19.00 hores a la pl. de la Vila de Gràcia). A càrrec  de  la doctora Elena Carreras,  cap  d’obstretricia i ginecologia de l’hospital Vall d’Hebrón.
  • Lliurament dels premis dels carrers guarnits 17 d'agost a les 18.00 hores a la pl. de la Vila de Gràcia)

Guarniments inclusius

Aquest any l'Associació ARAPDIS ha col·laborat en el guarniment del carrer Guilleries.

Visites guiades

 

  • Itinerari històric [16 d'agost a les 10.30 h]

Visita guiada que aproparà la Festa Major i la seva evolució al llarg dels anys a les persones amb discapacitat auditiva gràcies al servei d'interpretació amb llengua de signes i les emissores FM.

Places limitades, cal inscripció prèvia trucant al 686 608 021 o escrivint a tallerdehistoriagracia@gmail.com. Preu: infants fins a 7 anys gratis, adults 10 euros i socis del Taller d’Història 5 euros.

  • Visita al Refugi Antiaeri de la Plaça del Diamant [16 i 20 d'agost a les 18.00 h]

A la plaça Diamant es troba un dels més de 1.400 refugis antiaeris construïts a la ciutat de Barcelona durant la Guerra Civil. A dotze metres sota terra i amb parets i sostres revestits de maons, podia refugiar prop de dues-centes persones que, en sentir les sirenes, tenien uns deu minuts per arribar-hi abans no caigués la primera bomba.

El dia 16 d'agost a les 18.00 h, visita guiada i adaptada per a persones amb discapacitat auditiva. L’activitat comptarà amb servei d'interpretació amb llengua de signes i emissores FM. Cal inscripció prèvia trucant al telèfon 647 843 084 o a la taula del Taller d’Història a la mateixa plaça totes les tardes de 17.30 a 21.30 h. Preu: 3 euros.

El dia 20 d’agost a les 18.00 h s’organitza una visita amb audiodescriptor per a persones amb discapacitat auditiva. Cal inscripció prèvia trucant al 620 626 704 o escrivint a subtil@subtil.cat.  Preu: 3 euros.

***El refugi, per les seves característiques, no és accessible per a persones amb mobilitat reduïda***

  • La música  dels castellers [17 d'agost a les 10.00 h]

Aproximació a la música dels castellers per a persones amb discapacitat visual mitjançant una activitat audiodescrita i tàctil. Activitat organitzada pels Castellers de la Vila de Gràcia.

Places limitades, cal inscripció prèvia trucant al 620 626 704 o escrivint a subtil@subtil.cat. Activitat gratuïta.

  • Visita als carrers  festers [17 d'agost a les 10.30 h]

Un  audioescriptor  ens  acompanyarà  i  recorrerem  alguns   dels carrers festers més emblemàtics. Sortirem de la plaça  de la Vila i visitarem els carrers Mozart, Fraternitat de baix (EFIT) i Fraternitat de dalt  (ETIS).

Aquesta visita guiada compta amb la col·laboració dels referents dels carrers i es podran tocar part  dels guarniments.

Places limitades, cal inscripció prèvia trucant al 620 626 704 o escrivint a subtil@subtil.cat. Activitat gratuïta.

Activitats inclusives a la Plaça de la Revolució

Del 15 al 21 d'agost

D’11.00 a 17.00 h · Ludoteca infantil

Un  espai  de  relaxació,  amb jocs, tallers  i activitats relacionades amb la ciència per a infants de 0 a 12 anys i les seves famílies. Diversos jocs són adaptats i inclusius.

D’11.00 a 17.00 h · Espai de lectura

Un  espai  de  consulta per  gaudir-ne en  família,  amb guies  de lectura centrades en els continguts de l’espai  i provinents de les biblioteques del  districte de  Gràcia  (bibl. Vila de  Gràcia i bibl. Jaume  Fuster), i una  selecció  de  llibres  inclusius procedents de l’Institut Municipal  de Persones amb Discapacitat (IMPD).

Dimecres, 15 d’agost

12.00 h · Contacontes amb  La Casa dels Contes

La Teresa Puig ens explicarà el conte del “Llibre de les bèsties. Qui era jo? Faula de La Fontaine”,  un recull de contes  divertits que parlen de l’acceptació i l’empatia. Activitat amb servei de llengua de signes.

Dijous, 16 d’agost

12.00 h · Taller  de circuit sensorial

Els infants faran un petit recorregut “sensorial” on descobriran com la manca d’algun dels sentits  bàsics potencia la resta. Activitat amb servei de llengua de signes.

16.00 h · Contacontes amb  La Casa dels Contes

La Teresa Puig ens explicarà el conte del “Llibre de les bèsties. Qui era jo? Faula de La Fontaine”,  un recull de contes  divertits que parlen de l’acceptació i l’empatia. Activitat amb servei de llengua de signes.

12.00 h · Taller  de pintura amb  Superar l’Ictus

Aquesta associació  treballa per millorar la qualitat de vida de les persones  que han patit un ictus i dels seus familiars. Vine a pintar i contagia’t del seu positivisme.

Dissabte, 18 d’agost

16.00 h · Conte inclusiu “El mestre savi” amb  Elisabet Ulibarri

De vegades,  ser un  savi no  és tan  fàcil,  sobretot si ets el mestre d’una  bella  princesa.  Activitat amb servei de llengua de signes.

17.00 h · “H2O: contes  plens  de ciència” amb  Blai Senabre

En aquell  temps en què les pedres parlaven i les persones callaven... Aquest conte ens obre  una  porta al món de  les ciències,  alhora que fomenta la participació dels infants.

Diumenge, 19 d’agost

21.00 h · Espectacle“Contes d’una nit d’estiu” amb  La Casa dels Contes

La Teresa Puig ens presentarà un  repertori  de  llegendes per  a persones  joves i adultes.

Dilluns,  20 d’agost

16.00 h · Conte inclusiu “El ratolí dels vents” amb  Mercè Rubí

El ratolí Martí vol sortir a navegar, però el vent no bufa i la barqueta de vela no es mou. Qui l’ajudarà? El dofí, la tortuga, el tauró, la balena? Activitat amb servei de llengua de signes.

17.00 h · “H2O: contes  plens  de ciència” amb  Blai Senabre

En aquell  temps en què les pedres parlaven i les persones callaven... Aquest conte ens obre  una  porta al món de  les ciències,  alhora que fomenta la participació dels infants.

20.30 h · Espectacle de màgia “Nanomàgia” amb  Cia. Javier  Villena

El Màgic Feynman  ens descobrirà els misteris que  s’amaguen en el món nano. Aprendrem les peculiaritats de la física quàntica i les aplicacions de la nano-tecnologia al nostre  dia a dia. Activitat amb servei de llengua de signes.

Activitats inclusives a la Plaça Joanic

La  Fundació  Festa  Major  de  Gràcia  i  el  districte de  Gràcia organitzen a la Plaça  Joanic activitats lúdiques per a infants i adults. Aquestes activitats són de sensibilització, inclusives i adaptades per a infants amb pluridiscapacitat.

Dilluns, 20 d’agost

10.00 h · Joc de la Diversitat amb  ECOM

11.30 h · Taller de maraques inclusives i de personatges articulables amb  COMEET

11.30 h · Espectacle de dansa “Un viatge sensorial:  sopa de carabassa” amb Elisabeth Ulibarri

Activitat amb servei de llengua de signes.

Punt Verd Tabuenca [C. de les Guilleries]

Fa més de catorze anys que el Punt  Verd Tabuenca participa en la festa  amb el guarniment del  carrer  de  les Guilleries  (enguany  a càrrec  del  Centre  Ocupacional Eneida)  i una  programació d'activitats de sensibilització ambiental. Totes les activitats programades són inclusives i adaptades per a infants amb diversitat funcional.

Dijous, 16 d’agost

11.30 h · Taller  “Comença  el teu mini  hort  urbà”

Taller per a totes les edats, organitzat i realitzat per l’Associació ARAPDIS. Apropem-nos a la natura i a una agricultura sostenible per mitjà de petits horts  urbans  que  podem ubicar a casa nostra, terrasses, balcons,  terrats...

16.00 h · Conte sensorial "El viatge d’en Pepitu" amb  Aktes Teatre

La Susagna Navó  ens explica com  en Pepitu en caure  de l’arbre busca companys pel món. Activitat amb llengua de signes.

19.00 h · Taller  "Recicla  la imaginació" a càrrec de Teixint Connexions

Veniu a construir el vostre titella a partir de materials de rebuig quotidians. Deixeu  anar la imaginació i creeu  el vostre propi personatge, coet, cotxe...

Divendres, 17 d’agost

11.30 h · Taller d'invents reciclats, a càrrec de Commet

T’imagines tot el que pots inventar, fabricar i construir amb elements reciclats?.

19.00 h · Taller amb gossos, a càrrec de l’Associació AlPerroVerde

- Exhibició d'habilitats canines de respecte al medi ambient.

- Taller de reciclatge i conta contes  acompanyats per gossos de teràpia i educació.

Activitats inclusives a la Biblioteca Vila de Gràcia [Torrent de l'Olla, 104]

Dimarts, 21 d’agost

18.00 h · Contes sensorials inclusius “ZZumm, zzumm, zzumm! La princesa de la mel”

Mercè Rubí ens explica el conte de l’encanteri de les tres princeses convertides en estàtues de pedra.

Plaça de les Dones del 36

El districte de  Gràcia,  mitjançant el  seu  Consell  de  Dones,  ens presenta aquest  programa d’activitats amb perspectiva de gènere.

Diumenge, 19 d’agost

19.00 h · Acte  en memòria de les dones del 36

- Amb la descoberta de la placa descriptiva.

- Lectura dramatitzada a càrrec del Laboratori Me too.

- Concert de Clàudia Cabero (veu i loops), Sandra  Monfort (guitarra i veu) i Guillem Aguilar que ens presenten “Melic”, una proposta “inter-gènere-cional” amb la veu com  a protagonista i molta arrel i tradició.

Dilluns, 20 d’agost

20.15 h · Concert de La rateta ja no escombra l’escaleta

Dimarts, 21 d’agost

19.00 h · Festa de cloenda

- Poesia i música,  “Origen”, a càrrec d’Alba  Tor (poesia i veu) i Dani Pucha (violí)

- Lectura  dramatitzada, “Entre poemes”,  a càrrec de Teresa Vergés i Enric Sunyol

- Poesia i música,  “Nero Nero Nas” a càrrec de Rosa Maria Arrazola i Cristina Rabell

- Concert de Ketekalles