Celebració del Bicentenari

 

Del 15 al 21 d'agost, Gràcia tornarà a donar el tret de sortida a la seva Festa Major, que enguany celebra el seu bicentenari. La Fundació Festa Major de Gràcia i el Districte de Gràcia han estat treballant conjuntament amb l’objectiu que tant els veïns i veïnes de la Vila de Gràcia com els visitants que passen per la Festa puguin gaudir plenament d’uns dels esdeveniments més importants del programa festiu de tot Catalunya, sempre des del respecte als guarnits i des de la convivència. En total, la Festa acollirà 990 activitats, 705 de les quals seran diürnes i 285 nocturnes.

Amb l’esperit d’oferir unes activitats obertes, plurals i participatives per celebrar els 200 anys de festa, una seixantena d’entitats del teixit associatiu gracienc, han organitzat una programació de fins a 400 activitats al llarg d’un any, per a totes les edats i gustos que volen recollir i recuperar la tradició de la Festa Major de Gràcia, però, també mirar el present i projectar-se cap al futur. El programa s’ha elaborat a partir de les més de 120 propostes recollides en un procés participatiu que es va iniciar el mes de març de 2016 i en el qual hi van participar més de 100 veïnes i veïns de Barcelona i de la Vila de Gràcia. L’envelat instal·lat als Jardinets de Gràcia serà l’espai catalitzador d’exposicions, conferències, concerts, tallers i representacions teatrals per a totes les edats.

Una de les grans propostes i de les grans accions en aquest any del Bicentenari de la Festa Major de Gràcia és la recuperació del guarnit del Carrer Gran de Gràcia o Carrer Gran, com es coneix popularment a la Vila de Gràcia; amb l’objectiu que torni a esdevenir l’espai d’entrada de la Festa Major. El Districte s’hi ha volgut sumar d’una manera pròpia amb una intervenció efímera de la Façana.

El consell plenari de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el passat 31 de març de 2017, per unanimitat atorgar-li la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a la Fundació de la Festa Major de Gràcia per “l’ininterromput treball en favor de la cohesió social i la cultura catalana”. Aquesta és la màxima distinció que atorga la ciutat a les entitats o ciutadans i ciutadanes en reconeixement de la seva tasca vers Barcelona. D’altra banda la Festa Major de Gràcia ha estat declarada commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya.

“La tradició no vol dir merament conservació sinó transmissió. Però la transmissió no implica deixar l’antic intacte i limitar-se a conservar-lo, sinó aprendre a concebre’l i a expressar-lo de nou.”

Hans-Georg Gadamer
Filòsof alemany (1900 - 2002)