Celebració del Bicentenari

 

La de 2018 va ser una Festa Major molt especial perquè se celebra el seu bicentenari. La Fundació Festa Major de Gràcia i el Districte de Gràcia van treballar conjuntament amb l’objectiu que tant els veïns i veïnes de la Vila de Gràcia com els visitants gaudissin plenament d’uns dels esdeveniments més importants del programa festiu de tot Catalunya, sempre des del respecte als guarnits i des de la convivència.

Amb l’esperit d’oferir unes activitats obertes, plurals i participatives per celebrar els 200 anys de festa, una seixantena d’entitats del teixit associatiu gracienc, van protagonitzat fins a 400 activitats al llarg de tot l'any. N'hi havia per a totes les edats i gustos per celebrar i recuperar la tradició de la Festa Major de Gràcia i projectar-se cap al futur. El programa es va elaborar a partir de les més de 120 propostes recollides en un procés participatiu que es va iniciar el mes de març de 2016 i en el qual hi van participar més de 100 veïnes i veïns de Barcelona i de la Vila de Gràcia. L’envelat instal·lat als Jardinets de Gràcia va ser l’espai catalitzador d’exposicions, conferències, concerts, tallers i representacions teatrals enmarcades en aquest bicentenari.

En el marc de la Festa Major d'agost de 2017, en van destacar tres actuacions especials:

  • La recuperació del guarnit al Carrer Gran que, després de gairebé mig segle, va ser de nou l’espai d’entrada a la Festa Major de la Vila. A petició d'una iniciativa veïnal i gràcies a la col·laboració de l’Associació de Comerciants del Carrer Gran de Gràcia, es va tornar a vestir de Festa el Carrer Gran de Gràcia. La portalada situada a l’alçada del carrer Jesús i la sortida al davant de l’estació de Fontana van ser elaborades per l’alumnat de l’Escola Massana i de l’Institut Europeu del Disseny. La creació del tram central del guarniment fou obra dels nens i nenes de les escoles de Gràcia, que havien participat dels tallers i visites organitzades a l’Envelat del Bicentenari. Els dibuixos dels infants reproduïts als penons, s'inspiraven en la història i els orígens de la festa.
  • La intervenció efímera a la Façana de la Seu del Districte recuperant l’antiga tradició de guarnir-la. El projecte guanyador, obra de l’estudi gràfic Reskate Arts & Crafts, era un homenatge als guarniments i a la seva singularitat. Els referents del mural van ser els colors i els lliris de l’escut de Gràcia, el procés de guarnir els carrers i els valors que representen els guarniments, els esgrafiats d’alguns edificis del barri i les auques com a expressió artística.
  • Les enramades del carrer Francisco Giner. Les enramades o brancatges van ser el primer guarnit que es va fer a la Festa Major de Gràcia i, en el Bicentenari, i gràcies a la gent de Sallent, el carrer Francisco Giner va guarnirse recuperant aquesta tècnica tradicional.

A més, el consell plenari de l’Ajuntament de Barcelona del 31 de març de 2017, va aprovar per unanimitat atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a la Fundació de la Festa Major de Gràcia per “l’ininterromput treball en favor de la cohesió social i la cultura catalana”. Aquesta és la màxima distinció que atorga la ciutat a les entitats o ciutadans i ciutadanes en reconeixement de la seva tasca vers Barcelona. D’altra banda la Festa Major de Gràcia ha estat declarada commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya.

“La tradició no vol dir merament conservació sinó transmissió. Però la transmissió no implica deixar l’antic intacte i limitar-se a conservar-lo, sinó aprendre a concebre’l i a expressar-lo de nou.”

Hans-Georg Gadamer
Filòsof alemany (1900 - 2002)