Homenatge al supervivent de Mauthausen Eliseu Villalba

Homenatge al supervivent de Mauthausen Eliseu Villalba

dilluns, gener 8, 2018 - 14:37

L’Amical de Mauthausen i altres camps, en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona i el Memorial Democràtic, ha organitzat un homenatge a Eliseu Villalba Nebot, supervivent dels camps de concentració de Mauthausen i Gusen i un dels fundadors de l’Amical de Mauthausen i altres camps. Villalba va ser subdirector del Mercat del Ninot durant la II República.

L’homenatge tindrà lloc al Mercat del Ninot divendres 12 de gener, a les 11 hores, amb l’assistència de representants municipals, del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, d’Amical de Mauthausen i de Ma Lluïsa Villalba Insa, filla d’Eliseu Villalba.

Villalba, militant d’ERC i subdirector del Mercat del Ninot, es va exiliar a França l’any 1939. Primer va ser internat al camp de concentració d’Argelers i posteriorment es va allistar a la 118a Companyia de Treballadors, que va ser destinada a la frontera belga per realitzar treballs, durant l’hivern, en condicions extremes.

El 4 de juny de 1940 va ser capturat pels alemanys i va ingressar al camp de presoners stalag XVII B d’Àustria. Uns mesos més tard, va ser deportat a Mauthausen i al 1944 va ser traslladar al camp de Gusen, d’on va ser alliberar el 5 de maig de 1945.

Segons recull el web del Memorial Democràtic, l’Eliseu va ser repatriat amb els seus companys i, des d’Andorra, endegà les gestions per retornar a Barcelona, on arribà el mes de maig de 1948. Davant la impossibilitat de tornar a la seva feina a l’Ajuntament, a causa de l’expedient de depuració que se li va instruir, va encarregar-se del bar dels pares a partir del 1950, un lloc que esdevingué un dels punts de trobada de l’Amical de Mauthausen en els anys difícils de la clandestinitat.

L’Eliseu participà l’any 1962 en la fundació de l’Amical de Mauthausen i va ser un dels membres del primer “comitè provisional” amb els supervivents Joan Pagès i Amadeu López Arias.

La placa d’homenatge s’instal·larà a la paret interior de l’entrada del carrer Mallorca del Mercat del Ninot.