Cicle de Cinema Republicà: El pianista

Cicle de Cinema Republicà: El pianista

dilluns, abril 16, 2018 - 13:13

En el marc de La Primavera Republicana, i per primera vegada, s’ha programat un Cicle de Cinema Republicà que arrencarà dimarts 17 d’abril a les 19 h al Teatre Apolo del Paral·lel amb la projecció de 'El Pianista', novel·la de Manolo V. Montalbán adaptada al cinema per Mario Gas.

 

El Pianista reivindica la memòria d’aquells que van lluitar per un món millor enfront de l’adversitat, i al mateix temps, reivindicar aquesta memòria com una font de coneixement necessària per entendre la situació del present i albirar la possibilitat d’un futur diferent.

Vázquez Montalbán realitza una minuciosa reflexió ètica entorn del paper dels artistes i intel·lectuals en la societat i una resposta al sorgiment de la postmodernitat amb la seva àcida crítica a un societat espanyola i política, a la forma que es va conduir la transició democràtica a Espanya després de 40 anys de dictadura franquista i els problemes ètics que van sorgir en aquest canvi social i polític.

Amb El Pianista veiem com la narrativa i el cinema plantegen la seva relació amb la història, de quina manera es duu a terme la recuperació subjectiva del passat, i com la percepció personal dels “observadors” filtren l’objectivitat de la reflexió històrica, transformant-la en una història íntima, immediata, com a exercici d’una “cultura de la memòria”.

El pianista, 1999.  1h.30’   Direcció: Mario Gas

Dimarts 17 dabril a les 19 h

TEATRE APOLO. Av. Paral·lel, 59. Entrada lliure

El cicle es completa amb la projecció de 20 anys no és rés de Joaquim Jordà el proper 3 de maig, a les 19 h, a la Lleialtat Santsenca (c. Olzinelles, 31), un documental sobre els dos anys d’autogestió dels empleats de l’empresa d’electrodomèstics Númax davant el perill de tancament irregular per part dels propietaris.