8 de març reivindicatiu i festiu a l'Eixample

8 de març reivindicatiu i festiu a l'Eixample

dimarts, febrer 27, 2018 - 14:32

Celebrem durant tot un mes el Dia Internacional de les Dones, una cita que convida a reivindicar i visibilitzar l'aportació de les dones a la història, la ciència i la cultura. A l'Eixample l'acte central serà la inauguració de la nova seu del Punt d'Informació i Atenció a les Dones (PIAD) el 9 de març amb un recital de poesia i l'actuació del grup Descabelladas, dones unides pel càncer i altres malalties cròniques.

Durant tot el mes de març, els equipaments i les entitats de l’Eixample oferiran propostes de proximitat de música, teatre, dansa, música, poesia, art visual, cinema, exposicions i documentals que ens descobriran el paper de la dona al llarg de la història: dones oblidades, transgressores, lluitadores, feministes, sindicalistes i d’avantguarda.

Un dels tabús femenins per excel·lència, la menstruació, serà objecte el 5 de març del taller i l’exposició organitzada pel casal de barri de la Sagrada Família Espai 210. El mateix dia comença el cicle +Dones, de memòria històrica, amb la conferència Els moviments de dones i les transformacions durant la Segona República. El Centre Cívic Golferichs farà un homenatge a les dones de ciència amb una conferència que recordarà grans dones que van trobar una escletxa per introduir-se en aquest món tancat, com Marie Curie, Williamina Fleming o Rosalind Franklin.

El 9 de març, la periodista Laura Sangrà presentarà l’entrega de premis del concurs Relats en femení i a la Biblioteca Pública Arús s’estrenarà l’exposició de la narradora i dibuixant Flavita Banana, Lápices en femenino.

Cotxeres Borrell farà l’itinerari Besàvies feministes dissabte 10 de març, amb inscripció prèvia. Els col·lectius Teixint Vincles i Mitja Subversiva organitzen una exposició de petites peces tèxtils i conviden a obrir debat sobre aquesta temàtica dissabte 17 de març al Centre Cívic Sagrada Família i dimarts 20 de març el mateix centre acull la taula rodona Permisos iguals e intransferibles per a una paternitat responsable.

Des del Districte també reflexionarem sobre les dones i l’espai públic amb un itinerari urbà organitzat pel PIAD i els espais i casal de gent gran municipals de l’Eixample.

Inauguració del PIAD

El PIAD de l’Eixample es va traslladar a unes noves oficines als jardins de Rosa Deulofeu a principis d’any. Per celebrar la reobertura, divendres 9 de març a les 17 h el Consell de les Dones de l’Eixample celebrarà un acte institucional i la lectura del manifest del 8 de març, seguit d’un recitat poètic a càrrec d’Iram Batool Qadri i Maica Duaigües. Per finalitzar, el grup Descabellades representarà A cor obert, un espectacle que mostra la pulsió de viure d’aquest grup de dones que ha patit malalties greus.

Dia 8 de març

El mateix Dia Internacional de les Dones també s’han programat actes a diferents equipaments, entre els que destaquen els parlaments i lectures de poesies a l’espai alliberat de la Model, l’itinerari Dones d’avantguarda i la inauguració del cicle de Cinema Africà i Dona. A la biblioteca Arús la historiadora Isabel Gascón oferirá la conferència Palabra de mujer. El protagonismo femenino en los salones (franceses) del siglo XVII.

Tota la informació en el programa.