La Ronda de Sant Antoni, nou eix pacificat

La Ronda de Sant Antoni, nou eix pacificat

dimecres, desembre 20, 2017 - 13:40

Un cop finalitzin les obres del Mercat de Sant Antoni i es retirin les carpes provisionals, el Govern municipal iniciarà la transformació de la via en un connector cívic amb més protagonisme per al vianant, la bicicleta i el transport públic.

La renovació de la Ronda de Sant Antoni es farà en dues fases. La primera serà el tram d’Urgell-Floridablanca, que començarà l’octubre de 2018 i durarà un any. La segona fase, de Floridablanca a la plaça Universitat, esperarà al següent mandat municipal.

La nova ronda prioritzarà una mobilitat sostenible, amb èmfasi en millorar la comoditat dels vianants i en guanyar espais verds a les voreres. En aquest sentit, s’eliminarà un carril de circulació i passarà a haver-n’hi només un per sentit –ara n’hi ha dos de pujada i un de baixada–. A més, hi haurà un cordó de serveis i càrrega i descàrrega que donarà cobertura al casc antic de Ciutat Vella, que té en la ronda un punt vital de sortida del barri.

A l’estil del Paral·lel, la ronda de Sant Antoni tindrà un nou carril bici bidireccional al centre de la calçada que resseguirà el perímetre de Ciutat Vella i que permetrà seguir avançant en el desplegament de la xarxa de carrils de la ciutat. A més, amb la reobertura del tram Urgell-Floridablanca es recuperarà la connectivitat per als autobusos –actualment la gran majoria de línies giren cap a Sepúlveda–, i es millorarà la freqüència de pas.

Presentat al Consell de Barri de Sant Antoni

L’equip de Govern ja ha compartit els criteris de la proposta amb el veïnat i comerciants al llarg de diverses sessions de treball celebrades durant l’elaboració de l’avantprojecte, i en el marc del Consell de Barri de Sant Antoni de dilluns 18 de desembre. No obstant això, durant la redacció del projecte definitiu se continuaran fent reunions per consensuar i incorporar les demandes i reivindicacions que sorgeixin.

Amb aquest projecte, l’Ajuntament posarà al dia un dels vials històrics que, juntament amb les rondes de Sant Pau, Universitat i Sant Pere, van constituir l’any 1854 la primera corona circular que va envoltar la ciutat com a conseqüència de l’enderroc de les muralles. La nova ronda serà així un connector pacificat que relligui els barris de l’Eixample i Ciutat Vella seguint el model de ciutat més sostenible que impulsa el Consistori.