El barri de la Sagrada Família

El barri de la Sagrada Família

Més enllà del límit de la dreta de l'Eixample, a la part alta, hi ha el barri de la Sagrada Família, que abans es coneixia com el Poblet. El Poblet era un veïnat que durant molts anys es va reduir a camps, amb un petit nucli de cases baixes situades al voltant de l'actual carrer de València. No va arribar a tenir una certa entitat fins als primers anys del segle XX, com a barri obrer a l'entorn de moltes indústries.

El que avui li dóna personalitat és la Sagrada Família, que es va idear com a temple expiatori i es va projectar el 1881 en uns terrenys del terme de Sant Martí, quan al seu voltant tot eren camps. El projecte va ser encarregat inicialment a l'arquitecte Francesc de Paula Villar i el va continuar un jove, i llavors poc conegut, arquitecte anomenat Antoni Gaudí, que es va fer càrrec de les obres quan tot just es començava a construir la cripta d'estil neogòtic. Actualment el temple és l'obra de Gaudí més coneguda arreu del món i el lloc més visitat pels turistes de la ciutat.

L'avinguda de Gaudí travessa el barri, unint la Sagrada Família amb una altra obra cabdal del modernisme català: l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, de Lluís Domènech i Montaner. Ambdós edificis han estat declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

El barri de la Sagrada Família inclou en el seu extrem inferior el veïnat dels Encants, amb el popular mercat-fira de Bellcaire o Encants. Aquesta zona es veurà transformada per la remodelació que afectarà tot l'entorn de la Plaça de les Glòries.

Equipaments del barri

Et pot interessar

 • Basílica de la Sagrada Família

  La seva història

  La documentació sobre el barri de la Sagrada Família és escassa. El seu origen es troba a la barriada del Poblet, que depenia del municipi de Sant Martí de Provençals, i no va començar a urbanitzar-se fins al 1870. La configuració del barri va seguir la línia marcada per Ildefons Cerdà, però amb edificis edificis més humils.

 • Dades estadístiques

  Població: 51.718

  Superfície Km2: 1,1

  Densitat (hab/km2): 49.20

 • Gegants a la Sagrada Família

  Festa Major

  La Sagrada Família celebra la seva festa gran a partir de l'última setmana d'abril. A la tardor celebra una segona Festa Major el tercer cap de setmana d'octubre.