Barcelona Cultura

"'Somnis de sorra' em va sortir del cor"

Circ
27/09/2017
Borja Ytuquepintas dibuixa mons imaginaris que construeix amb sorra

Borja González recorda que va aprendre a dibuixar al mateix temps que aprenia a caminar. "Només tenia tres anys", diu qui ara és l'ànima de la companyia Borja Ytuquepintas i que continua dibuixant malgrat que ara ho faci emprant una tècnica molt especial: fa dibuixos amb sorra i construeix Somnis.

"Vaig estudiar Belles Arts, Disseny... I, després, vaig començar a interessar-me pel circ, la dansa i el teatre. Llavors va arribar el moment en què vaig intentar sumar totes aquestes disciplines damunt l'escenari i vaig anar provant: feia acrobàcies mentre pintava... Experimentava. Fins que un dia vaig conèixer un japonès que dibuixava amb sorra i la seva tècnica em va fascinar. Durant un any vaig investigar i quan, ja ho vaig tenir controlat, vaig començar a fer-ho jo als escenaris", explica Borja que als seus Somnis de sorra no només fa dibuixos, sinó que també manipula titelles gegants i fa acrobàcies tot al ritme que marca la música en directe d'un piano.

Però com dibuixa Borja? Ell ho fa sobre una espècie de taula de llum que ell mateix ha construït. I les seves creacions es projecten en una pantalla perquè els espectadors puguin gaudir-les. I què pinta? A Somnis de sorra té una part fixa, la que ressegueix la història de dos infants en el seu camí cap a la maduresa: "Primer dibuixo els seus somnis, els seus desitjos; després les experiències que viuen, els llocs que coneixen, els escenaris dels seus viatges..."

"Aquest és un espectacle que em va sortir del cor. Quan el vaig crear tenia la impressió que s'estava abusant de la crítica als escenaris i jo vaig voler, en canvi, parlar dels sentiments; una qüestió que tothom pot gaudir, ja siguin els nens, els seus pares o els seus avis", afegeix aquest creador que va néixer a La Rioja i que està recorrent món amb els seus dibuixos de sorra: fa no res ha tornat d'Atenes.

"Ha estat un procés molt participatiu, sense cap jerarquia"

18/07/2018

Marta Galán ens explica com s'està vivint el procés de la creació comunitària de 'Rebomboris'

Art i part

Quan la 'Vida laboral' i la vida no són tan diferents

17/07/2018

'Vida laboral, l'espectacle comunitari que Claudia Faci i un grup de veïns i veïnes ha treballat durant dues setmanes, triomfa en la seva es

Art i part