Barcelona Cultura

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

Febrer - Abril 2024

Quan la música va emmudir

11/12/2017
El documental 'They will have to kill us first' explica què va passar a Mali el 2012

A Khaira Arby se la coneix com "la Veu del Nord". Però va haver d'emigrar al Sud.

Khaira Arby és una cantant de Mali que vivia a Tombouctou, al Nord del país, prop de riu Níger. El 2012, un grup d'islamistes proper a Al Qaeda va imposar la seva força en aquesta zona després que el poble tuareg declarés la seva independència i va emetre una xaria extremadament dura: amputacions, flagel·lacions i execucions per delictes com la venda d'un paquet de cigarrets; l'obligatorietat per a les dones d'anar cobertes... I també la prohibició de la música: No podia sonar a les emissores de ràdio, ni a les festes, ni quan un grup de joves prenia un te i xerrava durant el cap de setmana... Fins i tot van arribar a requisar telèfons mòbils i van canviar el to de trucada: les melodies van desaparèixer i les van substituir per versicles de l'Alcorà.

A Khaira Arby la van amenaçar de tallar-li la llengua si cantava. Així que va haver de marxar. Ella i prop de 80.000 persones més que van emprendre l'exili interior. Khaira va marxar cap a Bamako, al Sud. I allà es va haver d'instal·lar més temps del que pensava, perquè encara que la xaria va durar prop de dos anys, la por va continuar molt més temps.

La Khaira és una de les protagonistes de They will have to kill us first, un documental que ressegueix el que va passar, parla amb els músics i explica com cada un d'ells va afrontar la situació i també com la va viure un país on la música és molt més que música: és una manera de comunicar-se, és la premsa que dona notícies d'allò que està passant.

Mali és la pàtria d'Ali Karka Touré (desaparegut el 2006) o de Salif Keita. Mali és la pàtria d'un munt de músics que han fet d'aquesta forma d'expressió un dels puntals culturals d'aquest país africà. "Si no hi ha música, si no hi ha Tombouctou, no restarà cap cultura a Mali", va explicar Keita en una entrevista a The Guardian. D'això és del que vol parlar la directora Johanna Schwartz en aquest documental que no només es fixa en Khaira. També ens parla dels músics de Songhoy Blues; de la cantant Disco i el seu marit Jimmy, un lluitant tuareg; o del nebot del Jimmy, el Moussa Sidi, que va decidir exilar-se.

Compartir