Barcelona Cultura

Edició octubre, novembre i desembre

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

Chasing Trane: The John Coltrane Documentary

Cine Documental Musical

Audiovisual

FITXA

Director: John Scheinfeld. País: Estats Units. Any de producció: 2016. Versió original subtitulada a l’espanyol (VOSE)

Chasing Trane: The John Coltrane Documentary

 

“Alguns són intèrprets de jazz o de reggae... Coltrane interpreta la vida”, diu Carlos Santana a Chasing Trane, el documental on Bill Clinton defineix el músic com un “geni”. I també tot són flors i violes quan sobre ell parlen Wayne Shorter, Sonny Rollins o Wynton Marsalis. Tots coincideixen: John Coltrane, Trane pels amics, no només va ser un dels més grans músics sinó que la seva música ha esdevingut un clàssic imprescindible per a qualsevol amant del jazz i de la música amb sentiment. Chasing Trane, el documental dirigit per John Scheinfeld amb el beneplàcit de la família i les discogràfiques del saxofonista, ressegueix, a través de les gravacions i les fotos recuperades dels arxius i les entrevistes amb altres músics la vida i l’obra de Coltrane a la vegada que la contextualitza en el seu moment històric.

John Scheinfeld també ha dirigit altres documentals musicals molt ben acollits per la crítica com The US vs John Lennon que explica el camí cap a l’antibeliscisme del Beatle; o Who is Harry Nilson? Sobre el compositor de qui els Beatles deien que era el Beatle americà.

John William Coltrane (1926-1967) ha estat un dels grans noms del jazz. El seu saxo va estar influenciat primer pel be bop de Charlie Parker i després, durant la dècada dels 50, per la feina, braç a braç, amb altres grans com Miles Davis i Thelonious Monk: va col·laborar amb les formacions de tots dos monstres i de tots dos en va aprendre, encara que aquells van ser anys en què Coltrane repartia el seu amor per la música amb la seva afició a l'alcohol i l'heroïna. Tot va canviar el 1957, quan Coltrane va tenir una revelació espiritual que el va fer abandonar tots els seus vicis i iniciar un camí de recerca i espiritualitat, de construcció d'una religió feta a mida amb elements del cristianisme, el budisme i una certa reivindicació de la negritud. Fruit d'aquesta investigació espiritual va sorgir la que és considerada per alguns com la seva gran obra d'art, A Love Supreme, que va enregistrar el 9 de desembre de 1964 i que va construir com si d'una oració es tractés. Altres, en canvi, troben el geni de Coltrane molt més encertat, lliure i radical en el disc que va enregistrar un any després, Ascesion. Coltran va morir el 1967 a causa d'un càncer de fetge que li havien diagnosticat. Encara no havia fet els 41 anys.

LA PREMSA HA ESCRIT:

"No es sólo otro documental de jazz — es más como una lección de historia con corazón."  (The New York Observer)

"Un titán de la música obtiene su obra cinematográfica en 'Chasing Trane', un comprensivo, interesante y, es tentador decirlo, alabador documento sobre la vida de John Coltrane"  (The Hollywood Reporter)

Compartir

Altres esdeveniments:

Veure tots