Barcelona Cultura

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

Febrer - Abril 2024

"És imprescindible posar les cures al centre de la societat”

26/10/2017
La creació ART i PART del barri de Sant Pere i Santa Caterina comença a caminar

Fa dies que es busquen i es troben. Dones del barri de Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera, dones que tota la vida han cuidat d’aquells que tenien a prop, que han pujat els fills, que s’han fet càrrec dels pares... Dones que han format part, moltes vegades sense saber-ho, d’unes xarxes immenses que feien possible la vida del barri, de la ciutat, de la societat... Aquestes xarxes tenen un nom, són les xarxes de cures, i un dels cinc projectes de creació comunitària que acompanya el Barcelona Districte Cultura les vol posar en valor.

Aquesta creació, a on treballen conjuntament La Bonne, l’Antic Teatre, TRANSlab,  el sindicat Sindillar /Sindihogar, Mescladís i TUDANZAS, està encara en la fase de buscar sinèrgies, de trobar noves companyes de viatge que vulguin sumar-se a l’aventura. Però, en paral·lel, ja es reuneixen els artistes que acompanyaran tot el procés de creació comunitari: Marta Galán i Ana Leitão  –que s’encarregaran de les arts vives-, Marta Vergonyos –responsable d’audiovisual i performance- i Joan Tomàs -fotògraf-, junt amb Karina Fulladosa i Isabel Segura, que acompanyen el procés teòric i reflexiu. A més, completan aquest equip de treball tan transversal el Districte de Ciutat Vella, l'Institut Català de les Dones, el Departament de Programes de Temps i Economia de les Cures  i la Regidoria de Feminismes i LGTBI.

Marta Vergonyós, en representació de tot l’equip, qui ens ajuda a entendre una mica més el procés de creació.

-Què són les xarxes de cures?

Són xarxes entre persones, dones en la seva immensa majoria, invisibilitzades i no reconegudes, i per tant no remunerades, que tenen cura de la criança, les persones dependents, de les mal anomenades tasques "reproductives" que al cap i a la fi són les que sustenten la vida. També són xarxes formalitzades que s'han ajuntat per fer incidència política i revertir aquesta situació.

-Per què heu triat aquest tema?

Perquè tenim la convicció que, tal com es reclama des dels feminismes, posar les cures al centre de la societat és imprescindible per subvertir el sistema d'opressions estructurals, fonamentades en el patriarcat capitalista. Posar les cures al centre, implica generar un nou simbòlic que les faci visibles per posar-les en valor i així revelar la seva potencialitat subversiva.

-Quina ha estat la relació del barri -tradicionalment i ara- amb les xarxes de cura?

Tradicionalment hi havia una extensa xarxa de cures immensa, tal com fa evident la recerca de la historiadora Isabel Segura que ens assessora en el projecte. Actualment hi és també i també és invisible. Per exemple, a l'edat mitjana, les dides que tenien cura de les criatures de les treballadores de les fàbriques de tèxtil, o avui dia les mares que generen un circuit informal per tenir cura d'aquelles nenes i nens que estan desatesos perquè les seves mares estan precaritzades per exemple.

-Quin és el punt de partida de la feina que voleu fer amb les dones del barri?

El primer de tot és posar-nos en relació, ja que les dinàmiques actuals ens aïllen les unes de les altres, saber que estem fent i pensar col·lectivament una creació artística.

-Com penseu organitzar-vos?

Hem fet una primera fase de contactar i donar a conèixer el projecte per pensar possibles tallers i dinàmiques de creació, alhora que detectar continguts que s'han de fer visibles. Un cop realitzades, començarem a pensar formats o llenguatges de caràcter escènic, performàtic o audiovisual.

-Per què són importants les creacions comunitàries?

Són importants, perquè superen les múltiples escissions entre l'art i la transformació social o les pràctiques culturals i les pràctiques polítiques, etc. Les creacions comunitàries possibiliten la transformació de les comunitats, a través de la creació, és a dir, l'art ens transforma i es manifesta com una pràctica política d'incidència social.

Compartir