Dau Barcelona festival del joc

Dau Barcelona arriba a la cinquena edició com una gran festa de participació i de creativitat al voltant del joc. L’entrada és lliure i s’adreça a un públic ampli. S’hi ofereixen jocs de tot tipus i per a totes les edats. El festival se celebra el dissabte 26 de novembre i la setmana del 12 al 18 de desembre.

Els jocs són l’única activitat de creació en què el receptor final n’és sempre el protagonista absolut. Un joc és una creació que experimenten, literalment, les persones que hi participen. A més, un joc és un fenomen de relació i de cohesió social de primer ordre. Per això, Dau Barcelona és un festival que s’adreça a les famílies i a la comunitat de jugadors avesats, als qual oferim l’ampli ventall de jocs que hi ha ara mateix a l’abast. Al festival, els editors de jocs de taula presents al mercat i un bon nombre d’entitats de tota classe de jocs proposaran i ensenyaran jocs a grans i a petits. A partir de cinc anys tothom trobarà el seu espai de joc a Dau Barcelona.

Els jocs, a més d’una activitat cultural i social, són també creació, de manera que Dau Barcelona posa l’accent en els autors de jocs. Per això, com cada any, convidem autors amb un merescut prestigi internacional. Per això establim una íntima relació amb Ludo, l’associació de creadors de jocs d’Espanya. Per això organitzem els Premis Dau Barcelona. Per això fem un concurs de protojocs amb Verkami.

El festival està organitzat per l’Institut de Cultura de Barcelona, amb el comissariat d’Oriol Comas.

Dau Barcelona és el festival del joc, de tots els jocs. A més de l’espai per als jocs de taula, amb un espai de propi per al joc infantil, comptem amb un complet programa d’activitats de jocs populars i tradicionals i amb jocs de simulació històrica, de rol i de miniatures. A més oferim activitats dirigides als jugadors especialitzats i als autors de jocs. Des de la seva primera edició, Dau Barcelona s’ha anat desenvolupant a diversos espais de Barcelona, a partir de la seu central de Fabra i Coats – Fàbrica de Creació de Barcelona, al barri de Sant Andreu. Enguany també jugarem al Born i a moltes places de Sant Andreu.


Fabra i Coats | El Dau al Born | El Dau a les places | Premis Dau Barcelona | ProtoLab

Fabra i Coats

Aquest gran equipament ciutadà continua essent la seu central del festival. Dau Barcelona n’ocupa la Fàbrica de creació, l’Espai Josep Bota, l’AteneuL’Harmonia, el Centre de Normalització Lingüística de Sant Andreu i el gran pati central del recinte. Hi haurà jocs per a tots els públics de la mà d’editorials catalanes i espanyoles, amb campionats, presentacions, una gran sessió nocturna, prototips i moltes més activitats. El joc infantil hi estarà especialment representat amb un gran espai propi, en que la Plataforma per la Llengua, convidarà nens i nenes a jugar en català.

Així mateix, com cada any, el Consorci per a la Normalització Lingüística de Barcelona i la Plataforma per la Llengua conviden els assistents a jugar en català.

Enguany, el Centre de Normalització Lingüística de Barcelona, a part de cedir l’espai de la delegació de Sant Andreu per fer més gran el Festival Dau Barcelona, al seu estand i en el marc de la campanya I tu, jugues en català? presentarà la nova app per tenir sempre a l’abast l’oferta de jocs en català. I amb la col•laboració de la Companyia l’Anònima, convidarà a jugar els assistents en alguns d’aquests jocs

Enguany disposarem d’un servei de restaurant a càrrec d’El Cargol Graciós, associació cultural i gastronòmica de Gràcia. Això permetrà als assistents perllongar la seva estada al festival.

També tindrem una quinzena d’informadors que explicaran als assistents de tot el que va passant al festival i que els adreçaran al lloc que més els pugui interessar del festival.

Com cada any un gran joc de participació posarà a prova l’enginy de totes les persones que vagin al Dau Barcelona.

El Dau al Born

Els jocs històrics i de miniatures són una vessant del joc de taula que permet viure el fet de jugar de manera molt més immersiva. Aquests jocs ompliran tot el Born Centre Cultural i de Memòria el dissabte 26 de novembre, de manera que el festival comptarà amb dues seus.

Hi haurà un gran espai dedicat a la descoberta i la iniciació als jocs històrics, conduït pels membres dels clubs de recreació històrica Rubicon de l’Hospitalet de Llobregat i Alpha Ares de Barcelona. Així mateix, clubs especialitzats en aquests jocs faran les seves partides a la vista de tothom; per exemple, una partida de Victus en tauler gegant explicada pel seu autor, Toni Serradesanferm i una partida que reprodueix amb versemblança el desembarcament de Normandia a la Segona Guerra Mundial.

El Dau a les places

Amb la col·laboració de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, a les places de Sant Andreu es podrà jugar, durant el cap de setmana del 17 i el 18 de desembre, amb una gran mostra de jocs tradicionals i populars, des dels jocs més coneguts, com les bitlles, la rutlla o la botifarra, a altres jocs que no tenim tant a l’abast, com el bèlit o la morra. Se n’encarrega la Companyia de Jocs l’Anònima, associació cultural de difusió del joc i l’esport tradicional i popular.

Les escoles al Dau

És de destacar l’espai específic per a les escoles de Sant Andreu, els nens i les nenes de les quals ocuparan l’Espai Josep Bota del 12 al 16 de desembre, amb un espai Dau només per a aquests alumnes.

Premis Dau Barcelona

El 16 de desembre a les 7 de la tarda atorgarem els quarts Premis Dau Barcelona al Palau de la Virreina. Els premis tenen tres categories: Premi especial a tota una vida dedicada als jocs, Millor autor de l’any 2016, Millor nou autor de l’any 2016. Els jurats dels premis estan formats pels mateixos professionals del món del joc: autors, periodistes especialitzats, experts i acadèmics d’arreu.

ProtoLab

Dau Barcelona és un dels festivals de jocs que participa al ProtoLab, el nou programa que ha engegat el Festival International de Jeux de Cannes, per afavorir que els autors de jocs desconeguts puguin saber més coses del seu ofici i de la indústria. Així, en col·laboració amb Verkami i Ludo, quatre autors catalans podran assistir a uns dies de formació i contactes.