Un tastet dels carrers guarnits de la festa major de Sants

El fons del mar, Harry Potter, una discoteca dels anys 1970, el passat obrer del barri, la crisi dels refugiats… Tot i que els detalls dels carrers guarnits de la festa major de Sants sempre són una sorpresa de es desvetlla a última hora, ja fa uns quants dies que el diari del barri el 3 avança els temes. Així, ens podem fer una idea dels temes que inspiren als setze carrers que guarniran per la festa major, que es fa del 19 al 26 d’agost.

El carrer de Valladolid combatrà la calor d’aquest estiu amb un decorat fred i ple de neu. Els pingüins, esquimals o un ós gegant lluiran en una de les portalades del carrer durant la festa major. També hi trobarem iglús i una aurora boreal gegant, acompanyades d’un sostre cobert de flocs de neu.

El carrer de Vallespir s’enfonsarà sota el mar durant la festa major de Sants. Qui entri al carrer es trobarà immers sota l’aigua, amb un sostre que representarà el fons del mar amb tots els seus peixos. A mesura que es vagi avançant s’entrarà a la platja, i a la portalada del carrer trobarem els vestuaris per canviar-se i un seient, des d’on els socorristes vigilaran.

Una granja amb animals i 1.750 gira-sols conviuran amb els veïns del carrer de Rosés. Per la festa major d’enguany, la comissió de festes compta amb la col·laboració d’un col·lectiu de discapacitats psíquics del barri. Ells han utilitzat 30 garrafes, 20 ampolles grans i 100 de petites per fer les ovelles, els porcs, les papallones, les abelles, les gallines, els conills i un gos.

El passat obrer revolucionarà el carrer de Sagunt durant la festa major. Una fàbrica tèxtil de finals del segle XIX i principis del segle XX plena de telers, xemeneies i màquines de vapor ocuparà el carrer de Sagunt durant la festa major. La comissió de festes santsenca ha volgut reflectir la figura del burgès i la de l’obrer en el seu guarnit.

Una discoteca dels anys 70 farà ballar a tot el veïnat d’Alcolea de Baix per festa major. Al sostre del carrer hi penjaran les esferes mòbils típiques de discoteca, que es mouran amb el vent. A la portalada trobarem una figura del grup català de música disco Fundación Tony Manero, que lluirà sobre una pista de ball plena de llums.

La màgia de Harry Potter encantarà el carrer de Finlàndia per festa major. El tren que porta els futurs alumnes de l’escola de màgia i encanteris de Hogwarts serà el protagonista d’una de les portalades. I a l’altre cantó del carrer, trobarem l’acadèmia per als joves mags i bruixes.

Aquesta festa major el carrer de Vallespir de Baix farà un clam a obrir les portes als refugiats. La Comissió de Festes del Carrer Vallespir de Baix també acollirà durant la festa major de Sants un punt informatiu i d’assessorament per combatre l’assetjament i el sexisme durant les festes.

Els trens tindran parada a l’estació d’Alcolea de Dalt durant la festa major de Sants. El carrer es transformarà en l’estació de tren Friki, que són les sigles del que la comissió de festes ha anomenat com a Ferrocarrils de la República Ideal de Katalonia Independent. Quan passegem pel carrer ens trobarem una estació dividida en dues parts, una de moderna i una altra més antiga, amb dos trens a les portalades.

El carrer de Rossend d’Arús homenatjarà el pioner de la cinematografia mundial, Fructuós Gelabert, durant la festa major. El santsenc i pioner de la cinematografia mundial serà homenatjat durant la festa major de Sants del proper mes d’agost. Gelabert va rodar el 1897 a la vila de Sants el que es considera històricament la primera pel·lícula de ficció del país, ‘Baralla en un cafè’, que va exhibir a l’envelat de la festa major d’aquell mateix any.

El superheroi Batman lluitarà contra els seus enemics per la festa major de Sants al carrer de Guadiana. L’exitosa temàtica del còmic tornarà al carrer de Guadiana durant la festa major de Sants, que es transformarà en Gotham, la ciutat de Batman. A la portalada ens trobarem el Joker barallant-se amb en Batman i un Batmòbil de mida real.

Els tramvies tornaran a circular pel carrer de Papín durant la festa major de Sants. La Comissió de Festes del Carrer Papín tornarà a fer memòria històrica del barri, amb un guarnit dedicat a l’arribada de l’electricitat a Sants i un tramvia que sortirà de les Cotxeres. També reproduiran les façanes del carrer de Sants, en concret la del Cinema Liceu.

Qui vulgui reviure la seva època d’EGB no dubtarà d’anar de festa major al carrer de Galileu. L’element principal de la portalada serà un Mazinger Z d’uns 6 metres d’alçada que deixarà bocabadats a tots els qui passin pel carrer de Galileu durant aquestes festes. Tampoc hi faltaran personatges com la Ruperta, Mortadelo i Filemón, l’Espinete o el Naranjito.

L’estació d’esquí Robrenyo-Beret preparada per rebre les primeres nevades a la festa major. El carrer es transformarà amb l’estació d’esquí Robrenyo – Beret, amb muntanyes plenes de neu fetes amb porexpan, ninots de neu elaborats amb gots de plàstic, telecadires, arbres de Nadal reciclats i pintats de blanc, i esquiadores creades amb ampolles i paper maixé.

Els efectes del canvi climàtic arriben al carrer Canalejas durant la festa major de Sants. Per visitar el carrer ens haurem d’abrigar, ja que no pararà de nevar del sostre amb estrelles de paper i boles gegants fetes amb gots que s’ il·luminaran. No hi faltarà la fauna que es troba en perill: pingüins, foques i óssos polars, un dels quals supera l’alçada d’una persona.