Sant Antoni, la festa més diversa dels territoris de parla catalana

A Barcelona Sant Antoni és una festa molt variada que se celebra en molts indrets de la ciutat i de maneres molt diferents. Però la nostra ciutat no és un cas únic: Sant Antoni del Porquet – o dels ases– és una festa molt arrelada a tots els territoris de parla catalana. Se celebra gairebé a tot arreu i pren formes molt diferents: revetlles amb foguerons i diables a Mallorca, les grans Santantonades dels pobles dels Ports, les cavalcades dels Tres Tombs del Principat… També són força populars les representacions de la llegenda del sant, les rifes de porcs i les festes majors d’hivern dedicades a sant Antoni.

Repassem algunes de les més destacades, per la magnitud o per la singularitat:

Festa dels Tonis de Taradell. Les fogueres, el tast de porc, les curses d’ases i sobretot un passant format per més de cinquanta cavalleries –patrimoni de la vila–, que cada any s’engalanen amb motius diferents, són els principals ingredients de la festa.

Santantonada del Forcall. És una de les santantonades més completes de les que es fan a l’àrea dels Ports, el Maestrat, la franja i la Terra Alta. Una trepidant representació parateatral, amb sants i dimonis, i la construcció i encesa d’una foguera magníficasón els dos grans eixos d’aquesta festa. A més,ha estat un model que han seguit més poblacions d’aquesta zona a cavall del Principat i el País Valencià.

Festes de Sant Antoni a Canals. Per celebrar les festes de Sant Antoni, aquest poble de la Costera construeix i encén una de les fogueres més impressionants de les que es fan a casa nostra. Fa uns divuit metres d’alçada, té una forma cònica perfectament treballada i s’encén el primer dia de les festes al vespre.

Revetlla de Sant Antoni a sa Pobla. El 16 de gener és una nit màgica en moltes poblacions de Mallorca, amb llargues revetlles al voltant dels foguerons, on es couen botifarrons i es canten cançons improvisades. La festa de sa Pobla és una de les més conegudes per la gran quantitat de fogueres que s’hi encenen i pels seus diables, però se’n fan de similars a Manacor, Artà, Capdepera, Alaró…

Festa de l’Encamisada a Falset. A més de la tradicional cavalcada dels Tres Tombs, per Sant Antoni es commemora a Falset una victòria de la guerra del Francès. Això fa que els participantsenla cavalcada vagin en mànigues de camisa, tal com explica la llegenda, que diu que els falsetans van sorprendre els seus enemics enmig de la boira camuflant-se només vestits amb les camises blanques. L’Encamisadaés un bon exemple per a entendreper què una festa tan estesa com Sant Antoni pot tenir variants locals molt arrelades.

La festa també va associada a una gastronomia rica, a base de tortells amb forma de ferradura que, com el de Reis, amaguen alguna sorpresa. Al Forcall són molt populars les rotlletes i les coquetes, dos dolços farcits de confitura de cabell d’àngel que es couen en un forn medieval. I a Muro i sa Pobla, dos indrets situats en una albufera, la festa no seria igual sense l’anguila, que es menja de moltes maneres diferents: fregida, en greixonera i sobretot en espinagada. Finalment, en la festa també es menja porc, amb tota mena d’àpats col·lectius on se serveixen llonzes, cansalada, botifarres i sobrassada.