Presentat el programa de les festes de Sant Roc de la plaça Nova

Les festes de Sant Roc de la plaça Nova són les més antigues de la cuitat: es fan des del 1589. Però les d’enguany seran especials perquè seran les primeres que es faran d’ençà que la Generalitat de Catalunya les va declarar Festa Patrimonial d’Interès Nacional. Per això, de l’11 al 16 d’agost, hi haurà un bon reguitzell d’actes carregats de tradició únics a la ciutat com la hissada de la bandera heràldica de Sant Roc, la festa del gos, la cucanya, el porró llarg o els panellets.

Com és tradició, les festes començaran el divendres dia  11 d’agost amb la cercavila inaugural d’en Cu-cut dalt del ruc i la hissada de la bandera heràldica de Sant Roc. Tot seguit, començarà a funcionar la cucanya centenària i es farà una ballada de sardanes. El dissabte dia 12 d’agost es farà una versió especial de la festa catalana i l’endemà, el diumenge, hi haurà la salutació del gos de Sant Roc, un dels actes més singulars de les festes. La jornada s’acabarà amb un taller infantil de diables a càrrec de la colla del barri i una cantada d’havaneres.

El dimarts dia 15 d’agost serà un dia carregat de mostres de cultura popular: els gegants nous de la plaça Nova celebraran el seu 25è aniversari amb una trobada i l’Esbart Català de Dansaires oferirà una mostra de danses catalanes. Mentre durin les festes també hi haurà diverses nits de ball amb orquestra i discjòquei, una fira d’artesania, exposicions i diversos actes per a la mainada.

Però el dia central de les festes serà el 16 d’agost, la diada de Sant Roc. Serà una jornada plena d’actes tradicionals que arrencarà amb el Seguici Tradicional de Sant Roc i la missa cantada, en què es renovarà el vot. Tot seguit, els gegants vells de la plaça Nova –una parella centenària que surt molt poc– faran l’ofrena floral a la imatge del sant que hi ha a l’antiga muralla romana de la ciutat. El correfoc, que es farà pels carrers del barri gòtic, i un castell de focs posaran el punt final a aquesta 428ena festa major de Sant Roc.

Programa de les festes de Sant Roc de la Plaça Nova 2017