Nou Barris menja sopa per la convivència

Des de l’any 2004, després de visitar el Festival de Sopes de Lilla, les entitats 9 Barris Acull i Xarxa d’Intercanvi de Coneixements organitzen el Festival de Sopes del Món Mundial. L’objectiu és fomentar la convivència i les relacions entre veïns amb un plat tan universal com la sopa. Diumenge 18 de març s’aplegaran a la Marquesina de Via Júlia desenes de receptes diferents fetes per les diverses comunitats, entitats, associacions i veïns que viuen a Nou Barris. Durant tot el matí els participants fan una demostració de l’elaboració de la recepta i a migdia un jurat escull la millor. Una vegada acabat el concurs, cap a les 13.00, hi ha una degustació popular de tots els plats.

Sopa de peix colombiana; brou gallec; ‘harira’, una sopa marroquina; sopa de cacauet boliviana; gaspatxo; sopa a l’estil nigerià; cremes de verdures fetes amb ingredients ecològics; escudella barrejada… són algunes de les receptes que es van poder degustar l’any passat. Com que és un festival de sopes del món, també hi ha participants que es van animar a fer receptes que no són pròpies de la seva cultura, però que són molt populars, com ara la bullabessa, la sopa de ceba amb formatge i la minestra. Una vegada acabat el concurs, cada any s’edita un manual que aplega totes les receptes participants.

Però perquè un festival de sopes? 9 Barris Acull explica que a tot arreu del món es mengen sopes: comparteixen un seguit d’elements bàsics com ara l’aigua, el foc i l’olla, però a partir d’aquí la diversitat és infinita. Se’n poden fer amb carn, verdura, llegums, peix, espècies… En definitiva, amb tot allò que cada cultura té a l’abast. A més, la sopa és un símbol de barreja i alhora de diferència, d’alguna cosa molt pròpia i alhora molt universal. Els organitzadors del festival creuen que les sopes són com les persones: l’essència és la mateixa però cada recepta és única.