Nemesi Solà, premi Joan Amades de cultura popular i tradicional 2015

En la propera edició l’Associació Cultural Joan Amades atorgarà el Premi Joan Amades a Nemesi Solà i Franquesa, per la seva lluita en temps difícils i el seu compromís amb les tradicions i costums catalans.

Nemesi Solà, de 86 anys, flequer de professió, cristià de base, sindicalista, escolta, i activista incansable en defensa dels drets culturals i nacionals catalans durant el franquisme i fins ara, ha participat en multitud d’accions i iniciatives amb l’objectiu de restaurar i recuperar tradicions i costums del nostre país.

En ple franquisme, Solà va participar en el segrest de la imatge de la Mare de Déu de Núria per impedir que fos coronada pel franquisme. Membre de l’Associació de Tradicions i Costums, va ser un dels impulsors de la Flama del Canigó, una tradició que escampa la flama des del cim fins al País Valencià travessant els Països Catalans. També fou un dels fundadors del Memorial 1714 per a la recuperació i dignificació d’aquest espai. La seva dedicació i treball desinteressat el fan mereixedor del Premi Joan Amades de Cultura Popular 2015.

Actualment és membre de la junta de la delegació d’Òmnium Cultural de l’Alt Empordà on encara, si la salut li ho permet, col·labora en tots els actes i diades que s’hi organitzen. Nemesi Solà està vinculat a Òmnium Cultural des de la seva fundació quan era un grup de cultura popular anomenat Tradicions i Costums.

L’Associació Cultural Joan Amades ha valorat aquesta constant, apassionada i incansable trajectòria que des del més pur anonimat ha contribuït a difondre i recuperar aspectes de la cultura popular catalana. El lliurament del Premi Joan Amades es farà el mes de gener en una data que s’anunciarà properament.