La Moxiganga de Vilafranca del Penedès, convidada d’honor al Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga

A Barcelona la temporada gegantera s’obre amb el Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga, un acte que rememora les desfilades d’imatgeria festiva que es feien als segles XVII i XVIII a la ciutat. Enguany la festa es farà el dissabte 13 de gener a les 18.30 i la cercavila partirà de l’església de Santa Maria del Mar per dirigir-se a la basílica del Pi. La convidada d’honor d’enguany serà la Moixiganga de Vilafranca del Penedès, una tradició documentada des del segle XVIII. A més es creu que les moixigangues, que són molt presents al sud de Catalunya i sobretot al País Valencià, són les precursores dels castells ja que algunes escenes acaben amb pilars i petits castells, que anirien evolucionant cap a les grans torres.

El Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga és un acte que organitzen conjuntament l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi i la Colla Gegantera del Casc Antic. La festa començarà a les 18.30 del Fossar de les Moreres, on sota la llum de les torxes s’hi podrà veure ballar els gegants grans i petits del Pi, els de Santa Maria del Mar, els Gonfanons de les dues basíliques, el Lleó de la Ciutat, el Dofí de Barcelona, la Mulassa de Barcelona i la Moixiganga de Vilafranca del Penedès.

La cercavila arrencarà a les 19.30 i travessarà el barri Gòtic a arribar a la plaça de Sant Josep Oriol, al lateral de l’església del Pi. Cap a les 20.45 el seguici entrarà dins l’església, on les diverses peces faran els balls d’honor. L’ordre dels balls serà: el Lleó, el Dofí, la Mulassa, la Moixiganga de Vilafranca, els Gegants de Santa Maria del Mar i la família dels Gegants del Pi. S’acabarà amb el moment culminant de la diada, el ball a quatre dels gegants grossos de les dues basíliques: el Rei Salomó i la Reina de Saba, l’Elisenda i en Mustafà. Es tracta d’una dansa única a Catalunya que només es balla en el marc d’aquest acte.

El Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga és una festa que es fa a principi de gener, pels volts del dia 10. Es fa en aquesta data és perquè una de les desfilades més espectaculars d’imatgeria festiva que hi ha documentades a Barcelona es va fer l’any 1601 amb motiu de la canonització de Sant Ramon de Penyafort, que té la diada el 10 de gener.