La festa major de Sant Antoni enceta un any molt especial per al barri

Del 12 al 21 de gener el barri de Sant Antoni fa festa major. A més dels tradicionals elements d’una festa major barcelonina –despertada, cercavila de gegants, correfoc–, també inclou actes com la cavalcada dels Tres Tombs o la Cursa de Sant Antoni.

La festa major de Sant Antoni, que es fa del 12 al 21 de gener, s’emmarca en un any que portarà grans canvis pel barri amb la reobertura a la primavera del Mercat Municipal i l’estrena de la superilla a la cruïlla dels carrers de Tamarit i del Comte Borrell. Tot i que les obres han obligat a canviar els itineraris d’algunes activitats, una vegada finalitzades seran nous espais que s’incorporaran a la festa major.

Tot i que no s’han incorporat actes específics a la festa major, aquest any és també especial perquè l’AVV de Sant Antoni celebra el seu 50è aniversari i prepara molts actes festius al llarg de l’any.

Un altre petit canvi d’aquesta edició és el trasllat de l’envelat als Jardinets de l’Alguer en lloc de la zona de l’avinguda Mistral on s’ubicava tradicionalment, a causa d’un canvi de la ubicació dels fanals. Aquest escenari és excepcional, ja que s’espera que els propers anys pugui ocupar alguna de les noves places del Mercat.

El nét de Tete Montoliu, pregoner

El pregoner de les festes serà Jordi Blesa Montoliu, crític, actor i autor de teatre, a més de nét del músic Tete Montoliu, veí del barri.

La Comissió de Festes promet que serà una Festa Major bestial, lema d’aquest any, on a més de la reeixida Cursa de Sant Antoni i la Festa dels Tres Tombs, no faltaran la tradicionals cercavila i correfocs, molts espectacles teatrals, itineraris de memòria històrica, la trobada d’intercanvi de plaques de cava, una mostra de cooperatives d’economia social i solidària, concerts o el mercat d’il·lustradors, entre més propostes.

El seguici popular de Sant Antoni és integrat pels gegants del barri –en Tonet i la Rita–, els quatre gegants de motxilla del mercat –en Sisquet, la Rosa, en Mingu i l’Amador–, els capgrossos de l’Associació de Veïns i la família gegantera de les Colònies Jordi Turull –en Cisco, la Pineta, en Tano i l’Estiveta. També hi participa la Porca, els Castellers del Poble-sec, els Trabucs de Sant Antoni i la Colla de Xamfrà.

Programa de la festa major de Sant Antoni 2018