La Carassa de Nadal, el sarraí que escup caramels a la Fira de Santa Llúcia

Entre els estrets passadissos de la Fira de Santa Llúcia, s’hi passeja un artefacte estrany: no és ni un nan ni un capgròs i es mou amb rodetes. A més, té un aspecte una mica esfereïdor, amb uns grans ulls que es mouen, una barba llarga i una boca badada. Però a la mainada els encanta perquè escup caramels i llepolies. És la Carassa, una figura molt lligada a les celebracions nadalenques de la ciutat. Aquesta peça tan singular d’imatgeria festiva representa un sarraí i palesa l’evolució d’una tradició molt antiga, la de les Carasses d’orgue, que altrament hauria desaparegut.

Tradicionalment, les carasses eren figures col·locades sota l’orgue de les esglésies i l’organista mateix els feia bellugar els ulls i treure llaminadures per la boca. Els nens s’hi posaven a sota i arreplegaven tot allò que podien. Formaren una tradició ben arrelada a Catalunya fins a mitjan segle XX, quan es van anar suprimint pel soroll i el xivarri que feien dins les esglésies. El fet de representar un cap de moro també hi va ajudar, perquè s’interpretava com a apologia de la xenofòbia i del racisme. De carasses, n’hi havia per tot Catalunya, i només a Barcelona es destacaven la de Santa Maria del Mar, la de la catedral –que data del segle XVI– i la de Sant Just, que encara es pot veure a la sagristia. Però si es vol veure una carassa en la posició original, sota l’orgue, cal anar fins a la catedral de Perpinyà.

L’actual Carassa de Nadal de Barcelona va ser recuperada l’any 1988 per la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Barcelona Vella, entitat que actualment encara s’encarrega de treure-la cada any. Fou obra del mestre imatger Manel Casserras i Boix, que la va fer inspirant-se en la de la catedral. Tant per les faccions com per la indumentària, representa un sarraí. La figura es deixa veure únicament els caps de setmana de desembre, abans de Nadal, a la Fira de Santa Llúcia. Cada dia que surt l’arrossega una colla diferent de la Ciutat Vella, que la fa ballar al so de gralles i tabals. Durant la resta de l’any, es pot veure exposada a la Casa dels Entremesos.

SORTIDES DE LA CARASSA DE NADAL DE BARCELONA

  • Dissabte 2 de desembre a les 12.00. Cercavila per la Fira de Santa Llúcia i els carrers del barri Gòtic, portada per l’Esbart Català de Dansaires.
  • Diumenge 3 de desembre a les 12.00. Cercavila per la Fira de Santa Llúcia i els carrers del barri Gòtic, portada per l’Associació d’Amics dels Gegants Ramon i Lola del Raval.
  • Dissabte 9 de desembre a les 12.00. Cercavila per la Fira de Santa Llúcia i els carrers del barri Gòtic, portada per la Colla Gegantera del Casc Antic.
  • Dissabte 10 de desembre a les 12.00. Cercavila per la Fira de Santa Llúcia i els carrers del barri Gòtic, portada per l’Associació Trabucaires d’en Perot Rocaguinarda.
  • Dissabte 16 de desembre a les 12.00. Cercavila per la Fira de Santa Llúcia i els carrers del barri Gòtic, portada pels Falcons de Barcelona.
  • Diumenge 17 de desembre a les 12.00. Cercavila per la Fira de Santa Llúcia i els carrers del barri Gòtic, portada per la Colla de gegants de Sant Pere de les Puel·les.