Totes les novetats de les festes de Sant Josep Oriol 2019

Amb l’arribada de la primavera el barri del Pi està a punt de celebrar la seva festa major, que enguany es farà del 16 al 24 de març. Entre les novetats, destaquen la visita de dos gegants belgues i la seva banda de música.

Les festes tenen un ritual marcat que començarà el dissabte 16 de març amb el toc d’inici de les campanes i el pregó, que anirà a càrrec de l’actor, director i veí del barri Manel Barceló. Aquest mateix dia també es farà la tradicional remembrança del miracle de les monedes de Sant Josep Oriol, l’anunci del baladrer, la cercavila anunciadora i el ball dels quatre gegants originals del Pi, una dansa que només es balla una vegada a l’any. I a la tarda hi haurà la diada castellera amb els Castellers de Barcelona i els Sagals d’Osona, i al vespre es representarà el retaule de Sant Josep Oriol.

L’endemà diumenge, arriba el moment de ‘Bestieses. Els convidats del Lleó i la Mulassa de Barcelona’. Enguany, el Lleó convidarà l’Àliga de Tàrrega i la Mulassa, per la seva part, rebrà el Bou de Tortosa. El moment culminant de l’acte serà la ballada a l’interior de l’església de Santa Maria del Pi així com el posterior tirabol final a la plaça del Rei.

Passat el primer cap de setmana de festa major, l’activitat es reprendrà dijous 21 de març amb una xerrada a la Casa dels Entremesos titulada ‘La nissaga Casserras i els Gegants del Pi’ sobre l’estreta relació entre el taller d’escultura solsoní i les figures de la família del Pi.

El segon cap de setmana estarà marcat per la visita de dos gegants de Bèlgica, concretament de les poblacions d’Ath i Bois-de-Lessines. Les figures participaran en bona part dels actes de dissabte 23 i diumenge 24 de març acompanyades d’una banda musical belga.

El divendres 22 de març a la tarda hi haurà una cercavila infantil amb les escoles del barri i tota la canalla que vulgui portar el seu gegantó, bèstia o capgròs. Tot seguit, es farà una sessió de conta-contes amb un rondallaire. I a la nit es farà l’Emmulassa’t!, un dels actes més bojos de les festes, i un concert a càrrec del grup Tamborinu So Obstinat.

El dissabte 23 de març serà un dels dies més esperats perquè és Sant Josep Oriol. La jornada començarà amb la tradicional passejada dels Oriols, formada pels gegants de Ciutat Vella i a on les peces fan l’ofrena floral a Sant Josep Oriol mentre els veïns llancen monedes de xocolata. Aquestes monedes es fan fer expressament: per una cara duen un gravat que fa referència a la llegenda dels raves i les monedes de Sant Josep Oriol, i per l’altra tenen la imatge històrica del gegant del Pi. Al migdia hi haurà una actuació de l’Esbart Català de Dansaires i a la tarda es faran els aclamats Atracaments d’en Perot lo Lladre. En aquest acte el gegantet va de botiga en botiga tot atracant els botiguers, mentre es reparteix el botí – les esmentades monedes de xocolata- entre els assistents. Finalment, al vespre es farà el ball dels Gegants del Pi originals dins l’eucaristia en honor al sant.

L’endemà, el diumenge 24 de març, caldrà llevar-se d’hora i d’això se n’encarreguen els grallers i tabalers que fan les matinades. Cap a les 10.00 la plaça de Sant Josep Oriol, centre neuràlgic de la festa, començarà a omplir-se. Gegants, bèsties, capgrossos i balls tradicionals arribaran d’arreu de Catalunya i de més enllà per acompanyar els Gegants del Pi i el Lleó i la Mulassa de Barcelona en l’acte més multitudinari de la celebració. A les 11.00 hi haurà una mostra de balls i a les 12.00 sortirà la cercavila de festa major. Entre els convidats hi haurà tots els gegants del Districte de Ciutat Vella i altres convidats destacats com ara el Ball de Panderetes de Vilafranca del Penedès, el Ball de Pastorets de Sitges, el Lleó del Vendrell, la Mulassa dels Pallaresos, la Mula de Sant Feliu de Llobregat, els Gegants i capgrossos de Girona, entre més. A més, la cercavila de festa major se suma a la celebració dels 350 anys dels Gegants Petits del Pi amb alguns convidats d’excepció com ara els Gegants Vells de Terrassa i els Gegants Nous de la Casa de la Caritat, que enguany celebren el centenari.

Programa de les festes del Pi 2019