Què és el Ball d’Espases de Cervera, el convidat d’enguany al Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga?

El dissabte 12 de gener es fa el Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga, un acte que rememora les desfilades d’imatgeria festiva que es feien als segles XVII i XVIII a la ciutat. Enguany la cercavila partirà a les 18.30 de la basílica del Pi per anar cap a l’església de Santa Maria del Mar. Hi participen la família sencera dels Gegants del Pi, els de Santa Maria del Mar, el Lleó, el Dofí, la Mulassa i el convidat d’honor d’enguany: el Ball d’Espases de Cervera.

Es tracta del Ball d’Espases més antic que hi ha documentat a Catalunya: data de 1411. A més, segons explica la documentació trobada, va ser l’últim ball a desaparèixer al Principat. La darrera referència que se’n té és del 1724. Segurament es va deixar de fer arran de les prohibicions borbòniques després de la Guerra de Successió.

La dansa va ser recuperada l’any 2016 per iniciativa d’un grup de joves cerverins. Van comptar amb l’assessorament d’Àngel Vallverdú, expert en danses festives. Es va fer un exhaustiu treball arxivístic i etnològic previ: es van buscar referències històriques, la música es va recrear a partir d’altres danses existents… I per la creació del vestuari, es van inspirar en diversos gravats de l’època barroca. El finançament que faltava per sufragar el cost de les espases i dels vestits, es va aconseguir a través d’una campanya de micromecenatge.

El ball es compon de diversos balladors que amb l’espasa a la mà, fan diverses figures. Hi ha passadissos, voltes, estels, degollades, roses… En aquest cas, l’espasa és un element simbòlic amb el qual rarament serveix per simular combat. Per això el Ball d’Espases de Cervera té més a veure amb els balls de pastorets o de cercolets que no pas amb els de bastons o de turcs i cavallets.