Les tres exposicions d’imatgeria festiva que marquen la prèvia de la Mercè: gegants, bèsties i el Seguici Popular

Tot i que les festes de la Mercè comencen oficialment el 21 de setembre, els amants de la cultura popular les enceten de manera oficiosa el cap de setmana anterior, que és quan s’inauguren les tres exposicions d’imatgeria festiva. Com és tradicional, el Seguici Popular de Barcelona s’exhibeix al Palau de la Virreina; els gegants, gegantons, nans i capgrossos de tota la ciutat es poden veure a la Mostra de Gegants del Museu Marítim; i les bèsties fogueres barcelonines s’apleguen al Born Centre de Cultura i Memòria.

El Seguici Popular de Barcelona és fruit de la recerca d’uns referents barcelonins, singulars, històrics i propis que fan la funció simbòlica dins la festa. Es va constituir el 1993 i és format per la imatgeria festiva municipal: l’Àliga, el Lleó, el Bou, la Víbria, el Drac, la Tarasca, la Mulassa, els Gegants de la Ciutat, els del Pi, els de Santa Maria del Mar, els Cavallets Cotoners i els Capgrossos Macers. Per les festes de la Mercè, es pot veure cada any exposat al Palau de la Virreina. Del 15 al 24 de setembre. Més informació sobre l’exposició del Seguici Popular de Barcelona.

Gegants reis, senyors de copalta, oficis de tota mena i algunes peces singulars us esperen al Museu Marítim per la Mostra de Gegants. És la concentració de gegants més gran que es fa a Barcelona en tot l’any; una oportunitat única de veure juntes peces provinents de tots els barris. A més, després d’anys al Pati Màning de la Casa de la Caritat, enguany la mostra torna al Museu Marítim. Del 16 al 23 de setembre. Més informació sobre la Mostra de Gegants.

Dracs reptants, dracs pudibunds, víbries rampants i tota mena de bèsties fruit d’una imaginació desbordada: gàrgoles, gats mesquers, porcs… i fins i tot mosquits! Totes aquestes bèsties pertanyen a les colles de foc barcelonines i no falten mai a la seva cita anual amb la Mercè. Però enguany la mostra de dracs i bèsties de foc estrena emplaçament: es farà al Born Centre de Cultura i Memòria. Del 19 al 22 de setembre. Més informació de l’exposició de Dracs i Bèsties de Foc.