L’aplec de Santa Madrona, un dels pocs que es mantenen a la ciutat

El quart diumenge després de Pasqua la parròquia de Santa Madrona del Poble-sec organitza un dels pocs aplecs que queden a la ciutat. És l’aplec de Santa Madrona, una romeria popular que va des de la parròquia situada al carrer de Tapioles fins a l’ermita que la santa té dedicada a Montjuïc. Enguany es farà el diumenge 22 d’abril i començarà a les 9.30 amb una cercavila a càrrec de la imatgeria festiva del barri.

Una vegada a Montjuïc, els actes continuen amb un esmorzar popular (10.00) i una missa a l’aire lliure (11.00), on es canten els famosos goigs de Sant Madrona. En acabat, la jornada es completa amb un conjunt d’activitats per a grans i petits (12.30). Una de les més tradicionals és la tómbola que organitza l’Esplai Xerinola i també hi ha tallers pensats per als assistents més joves. I, com en tot bon aplec, es clou mb una ballada de sardanes i un dinar de germanor (14.00).

L’aplec de Santa Madrona se celebra en honor de la santa, copatrona de Barcelona juntament amb Santa Eulàlia i la Mare de Déu de la Mercè. La festivitat de Santa Madrona és el 15 de març, però per motius meteorològics es va decidir de celebrar la trobada quatre setmanes després de Pasqua. Tot va començar quan les parròquies del Poble-sec volien reivindicar la figura d’aquesta patrona barcelonina oblidada. Per això, ja fa anys, decidiren d’organitzar l’aplec. Des de llavors no únicament s’ha mantingut, sinó que ha anat agafant força al barri i de mica en mica s’hi han implicat nombroses entitats.

L’ermita de Santa Madrona, que és al carrer de Montanyans, és documentada des del 1406 i és considerada una de les més importants de Montjuïc de l’època, perquè custodiava les relíquies de la santa. Tanmateix, les relíquies foren cremades durant la Setmana Tràgica, juntament amb el mobiliari de l’església. Actualment només es pot visitar una vegada l’any, amb motiu de l’aplec de Santa Madrona que es fa aquest cap de setmana.