La processó del Carme reviu el llegat mariner de la Barceloneta

La Barceloneta és el barri mariner de Barcelona per excel·lència i per això manté un bon reguitzell de tradicions lligades a la gent de mar. Una de les més destacades és la processó del Carme, la patrona dels navegants. Tot i que la diada de la Marededéu és el dilluns 16 de juliol, la festa es farà el dissabte 14 de juliol a la tarda. Com en moltes altres poblacions de la costa catalana, la festa consisteix en una processó marinera on la imatge navega a bord d’un vaixell i és seguida per una corrua d’embarcacions de tota mena.

La processó arrencarà a les 17.00 de la parròquia de Sant Miquel, on la marededéu és custodiada tot l’any. Aquesta vegada es traurà a pes de braços, ben engalanada, per davallar l’avinguda de Joan de Borbó fins al moll dels Pescadors. Allà la processó deixarà de ser terrestre i esdevindrà marítima perquè la imatge serà carregada a bord d’una ‘golondrina’. La processó marítima dura aproximadament una hora i mitja i recorre les aigües del port.

Una vegada a terra novament, a les 19.00 la marededéu presidirà una missa en honor seu que es fa a la zona del moll mateix, on habitualment es guarden les xarxes. S’hi habilita un escenari on els pescadors i les seves famílies li porten flors i la Confraria de Pescadors de la Barceloneta li fa una ofrena de peix. Una vegada acabada la missa, es clou la celebració amb una cantada d’havaneres.

L’origen de la festivitat del Carme com a patrona dels navegants es troba en la llegenda que explica que la Mare de Déu va salvar un vaixell anglès a la deriva enmig d’una tempesta terrible. Al segle XVIII l’almirall mallorquí Antoni Barceló Pont de la Terra va promoure aquesta festivitat i de seguida els mariners la van fer patrona i van passar a anomenar-la ‘Stella Maris’. El culte a la Mare de Déu del Carme va substituir l’antic culte a sant Elm, patró dels navegants catalans, i és, juntament amb sant Pere i sant Andreu, un dels patrons de la gent de mar.