Gràcia viu una Revolta de les Quintes ben especial

L’abril del 1870 hi va haver un motí popular important al barri de Gràcia, contra una mobilització de lleves ordenada pel govern espanyol. Aquest fet és conegut amb el nom de Revolta de les Quintes. Diumenge 15 d’abril al migdia se’n recrearan els moments més destacats. L’acte, que ja fa anys que organitzen els Trabucaires de Gràcia, implica moltes entitats de cultura popular del barri i també agrupacions de trabucaires de tot Catalunya. Enguany, a més dels de la Vila de Gràcia, també hi haurà els Trabucaires de Sant Andreu de Palomar, els de Santa Coloma de Gramenet, els de Sant Antoni i els de Cassà de la Selva.

Un dels moments culminants del motí fou el primer dia, quan un grup de dones va assaltar l’ajuntament per impedir el sorteig. Van cremar-ne tots els papers al mig de la plaça i van fer sonar la campana tocant a sometent. D’aquesta manera es va desfermar la revolta, que va durar prop d’una setmana, en què els veïns van alçar barricades i l’exèrcit va bombardejar reiteradament el barri i destruí molts edificis.

Precisament aquest fet detonant és el que es representarà diumenge a les 13.00, a la plaça de la Vila, que és on va tenir lloc. Un grup de figurants de diverses entitats del barri es vestiran d’època per recrear la manifestació. Després de la intervenció de l’emblemàtic batlle Francesc Derch donant suport als revoltats, hi intervindran els grups de trabucaires per omplir de fum i soroll la plaça escenificant les primeres barricades. Però enguany, com que hi ha una bastida instal·lada a la Seu del Districte, la posada a escena alguns d’aquests actes s’ha vist alterada i l’organització l’ha hagut de modificar.

Però els actes de la Revolta de les Quintes no acaben aquí i impliquen a diversos àmbits de la cultura popular gracienca. Així dissabte, 14 d’abril, a la tarda es farà la XIX Diada Bastonera de Gràcia. Es tracta d’un acte organitzat pels Bastoners de Gràcia que ja fa dinou anys que es fa. Els actes arrencaran a les 17.00 amb la trobada de les coles participants de la plaça de la vila. Hi haurà els Bastoners de Gràcia, els de Barcelona, els de Moià, els de Gavà i altres colles convidades. A les 17.30 arrencarà la cercavila, que recorrerà diversos carrers de Gràcia i acabarà de nou a la plaça de la Vila amb una ballada de bastons conjunta.