Festa major del Raval 2018: els 10 actes de cultura popular més destacats

Del 12 al 15 de juliol el barri del Raval fa festa major. La diversitat cultural del barri es fa notar en el programa, que combina actes de cultura popular tradicional catalana amb mostres culturals de la resta del món. I això la fa una festa major única en el panorama barceloní. Us oferim una tria dels actes de cultura popular més destacats del programa.

Cercavila de les societats corals. La festa major arrencarà amb la música de les diverses societats corals del Raval. És una de les poques vegades de l’any que hom els pot veure en acció després de la festa dels cors muts, que fan per la segona pasqua. Participants: S.C. Girasol, S.C. Els Amics, S.C. Rosa d’Abril, S.C. Lo Picarol, S.C. Els Moderns del Poble Sec. Dijous 12 de juliol a les 19.30 amb sortida a la plaça de Joan Amades i final a la plaça de Vicenç Martorell.

Cercavila d’imatgeria festiva. En Ramon i la Lola, gegants del Raval, també participaran en l’arrencada de la festa major. Organitzen una cercavila on sortiran acompanyats dels bouets i la vaqueta i els capgrossos del casal Folch i Torres. Dijous 12 de juliol a les 20.15 amb sortida al carrer de Guifré i balls finals de la plaça de Vicenç Martorell.

Danses del món. El Raval és un barri on conviuen cultures molt diferents i per la festa major s’expressen a través de la dansa. Per això el dissabte 14 a les 19.00 es podrà veure una mostra de danses d’arreu a la plaça de Folch i Torres (Bollywood, del ventre, del Brasil, de Colòmbia) i el diumenge 15 a les 16.30 a la Rambla del Raval hi haurà una exhibició de balls tradicionals de Llatinoamèrica.

Un passeig amb el pailebot. Aquest any el pailebot Santa Eulàlia, que pertany al Museu Marítim, fa cent anys. I per celebrar-ho s’ha unit a la festa major del Raval oferint un passeig per mar als veïns del barri. Dissabte 14 de juliol a les 09.00 amb sortida des del Moll de la Fusta.

Diada Castellera. Els Castellers de Barcelona faran d’amfitrions de la diada de festa major amb els Castellers de Sant Pere i Sant Pau i els de Cerdanyola. I en el decurs de l’actuació, inauguraran una placa commemorativa del primer castell de nou pisos que va fer la colla barcelonina en aquest indret. Dissabte 14 de juliol a les 18.00 a la plaça Gardunya.

XIV Diada Bastonera al Raval. Cercavila de set colles bastoneres pels carrers del Raval. Acabarà a la plaça de Joan Amades, on es faran els balls de lluïment de les colles participants. Dissabte 15 de juliol a les 18.00 amb sortida a la plaça del Padró.

Correfoc. La colla de diables del barri, els de la Kinta Forka, organitzen el correfoc de festa major, que recorrerà els principals carrers del barri acompanyat del Bou de Barcelona. Com a colles convidades, hi haurà els Diables de la Sagrera i els tabalers del Poble-sec. Dissabte 14 de juliol a les 21.00 amb sortida al carrer de Guifré i final a plaça del Padró.

Cercavila de festa major. Cercavila amb els gegants de Ciutat Vella i altres figures de cultura popular i tradicional. Hi participen: Marxing Band del Taller de Músics, gegants del Raval, gegants del Pi, gegants de la Plaça Nova, gegants de la Barceloneta, gegants del Casc Antic, gegants de Sant Pere de les Puel·les, gegants de Sant Jaume, capgrossos d’en Folch i Torres, Bouets i Vaqueta del Raval. Diumenge 15 de juliol a les 12.00 amb sortida als Jardins Rubió i Lluch.

Havaneres. Cantada d’havaneres i rom cremat amb els grups Mar Blava, Mar i Vent i Ultramar. Diumenge 15 de juliol a les 20.30 a la Rambla del Raval.

Portes obertes. Durant la festa major diverses entitats del barri faran jornada de portes obertes. Algunes de les més destacades són l’Escola de Puntaires de Barcelona (16 de juliol) i la seu de la coral Flors de Maig (14 de juliol). En tots dos llocs, s’hi podran veure exposicions de la seva feina i demostracions.