Els tretze actes més genuïns de les festes de Sant Roc de la Plaça Nova

Les festes de Sant Roc de la Plaça Nova, que es fan del 14 al 18 d’agost, són la festa major més antiga, única i singular que es fa a Barcelona. Són molt antigues: van començar a celebrar-se l’any 1589 i enguany se celebren per 429a vegada consecutiva. Són úniques perquè es fan a la plaça Nova, un barri que és a tocar de la catedral i que ja pràcticament no existeix a causa dels diversos canvis urbanístics del segle XX. A més estan carregades d’elements que no es poden trobar enlloc més i que moltes vegades són centenaris, com ara la cucanya horitzontal, els gegants Vells de la plaça Nova, el porró llarg, els panellets…

En Cu-cut a dalt del ruc. Com moltes altres festes majors, les festes de Sant Roc de la Plaça Nova arrenquen amb una cercavila que, en aquest cas, és molt especial: l’encapçala el capgròs Cu-cut muntat en un ase! Els grallers La Pessigolla completen el seguici. Dimarts 14 d’agost i començarà a les 18.30 a la plaça Nova.

La bandera heràldica de Sant Roc. Les festes de Sant Roc de la Plaça Nova no s’inauguren oficialment amb un pregó sinó amb la hissada de la bandera heràldica de Sant Roc. Enguany se n’encarregarà Josep Maria Trullen Thomas, director del Museu Frederic Marès i estretament vinculat per arrels familiars amb el barri de la Catedral. Dimarts 14 d’agost a les 19.15 a la plaça Nova.

La cucanya centenària. La cucanya és un joc popular que consisteix a enfilar-se en un pal greixat o ensabonat –o bé caminar-hi per damunt– sense caure, amb l’objectiu de recollir el premi que hi ha a l’altre cap. La majoria de les cucanyes són verticals i no es conserven de festa en festa, però no és el cas de la cucanya de la plaça Nova, que data del 1884 i té una singularitat: és l’exemplar de cucanya horitzontal més antic que es conserva a Catalunya. Si voleu provar de pujar-hi, hi serà cada dia de la festa major.

Trobada de gegants de la plaça Nova. Els gegants Nous de la plaça Nova, en Roc i la Laia, fan d’amfitrions de la trobada gegantera de la festa major. Però no estaran sols, els acompanyarà la família gegantera de la plaça Nova al complet: els gegants centenaris Roc i Laieta, els gegants infantils Pippo i Gal·la i el nan Cu-cut. També hi haurà un bon reguitzell de colles convidades: els gegants del Pi, del Raval, de la Barceloneta, del Casc Antic, de Sant Pere de les Puel·les, de Sant Jaume i del carrer de la Princesa. Dimecres 15 d’agost a les 17.30 a la plaça Nova.

Les danses d’Aureli Capmany.  Enguany es commemora el 150è aniversari del naixement del folklorista Aureli Capmany, impulsor, entre altres coses, de l’Esbart Català de Dansaires. Per això aquesta mateixa agrupació li retrà homenatge amb un espectacle on s’interpretaran diversos balls de tot Catalunya que van ser recollits o esmentats per ell. Amb la  cobla Ciutat de Cornellà. Dimecres 15 d’agost a les 20.00 a la plaça Nova.

Seguici de Sant Roc. El dia de Sant Roc l’activitat començarà d’hora amb la sortida del seguici que es dirigirà cap a la missa de la basílica del Pi. L’encapçalarà el Diable de Sant Roc, un personatge que només es pot veure una vegada l’any, i el formaran tot d’entitats de cultura popular del barri: els Bastoners de l’Esbart Català de Dansaires, l’Àliga de la Ciutat, el Lleó de Barcelona, el nan Cu-cut, els gegants infantils Pippo i Gal·la, els Gegants Centenaris de Sant Roc de la Plaça Nova… Un bon reguitzell de veïns, ex-veïns i simpatitzants del barri tancaran la comitiva. Dijous 16 d’agost amb sortida a les 09.30 a la plaça Nova.

Renovació del vot. Sant Roc és venerat des de l’any 1589 perquè va preservar el barri del flagell de la pesta. Per això, cada any, per la festa major, es fa una missa solemne a la parròquia del Pi en què es canten els goigs, es venera la relíquia i es beneeixen els famosos panellets. Quan acaba la cerimònia, es fa una visita al Palau Episcopal. Allà, es fan balls d’honor al pati i s’hissa la bandera verda de la comissió a la balconada principal, un privilegi de les festes. Dijous 16 d’agost a les 10.30 a la basílica del Pi.

Ball dels gegants centenaris. Després de la missa i la visita al Palau Episcopal, es farà una ofrena floral a la imatge de sant Roc que està situada a l’antiga porta d’entrada de la muralla romana, just on hi havia hagut la plaça Nova. Tot seguit, els gegants centenaris faran el seu ball i els seguiran la resta de membres del seguici. Dijous 16 d’agost a les 12.30 a la plaça Nova.

El porró llarg. Us atreviu a beure amb un porró que té un galet de cinquanta-cinc centímetres? Com cada any des del 1830, el porró llarg, ple de bon vi, romandrà tot el dia a la plaça Nova perquè en begui tothom que pugui aixecar el seu llarguíssim galet. Dijous dia 16 d’agost a partir de les 13.00 a la plaça Nova.

Festival infantil. Els festivals per la mainada són un dels actes més freqüents en qualsevol festa major però el que es fa a la plaça Nova té un element especial: el globus del Capità Munyon. Es tracta de l’enlairament d’un petit globus aerostàtic casolà que cada any pren la forma d’algun personatge escollit per la seva condició negativa. A part, hi haurà titelles, màgia i pallassos. Dijous dia 16 d’agost a partir de les 18.00 a la plaça Nova.

La festa del gos. La llegenda sempre pinta sant Roc acompanyat del seu gos inseparable. Per això, aquests animals també tenen el seu paper a la festa. Hi haurà proves d’exhibició canina i es farà la tradicional salutació del gos a sant Roc. Es tracta d’un acte en què tots els gossos del barri passen per davant de la imatge del sant per a demanar-li protecció. Divendres 17 d’agost a les 17.30 a la plaça Nova.

Trobada de Víbries. Enguany la Víbria de Barcelona, que pertany als Diables del Barri Gòtic, fa 25 anys. I per celebrar-ho al Museu Frederic Marès s’hi ha organitzat una mostra de bèsties que representen la Víbria amb exemplars vinguts de tots els territoris de parla catalana. El darrer dia de la festa sortiran en cercavila i, en fer-se fosc, participaran en el correfoc. Dissabte 18 d’agost a les 19.00 al verger del Museu Frederic Marès.

Panellets de Sant Roc. Els panellets de Sant Roc són els dolços típics de les festes de la plaça Nova. Es fan per a honorar el sant i només se’n veuen per aquestes dates. No tenen res a veure amb els panellets de Tots Sants, sinó que són una barreja dels polvorons de Nadal i les pastes de te. La tradició de l’ofrena de panellets té origen en la llegenda de Sant Roc, de qui s’explica que, quan va venir a Barcelona, va caure malalt de pesta i només en va tenir cura el gos del forn del barri, que l’alimentava amb panets. Si els voleu tastar, en trobareu cada dia de la festa.