Els Gegants de la Ciutat estrenen vestits

Tot i que els Gegants de la Ciutat estan documentats des del 1424, des de llavors han canviat desenes de vegades de figures, aspecte i vestuari. Enguany, com a prèvia a les festes de la Mercè, ens mostraran el seu nou canvi d’imatge. Serà el diumenge 16 de setembre en un acte a la plaça de Sant Jaume que arrencarà a les 11.45.

Primer es farà un concert dels músics que els acompanyen habitualment: la cobla de flabiols i fiscorn Els Perdigots. Al migdia, en Jaume i la Violant sortiran per la porta de la Casa Gran per presentar públicament el nou vestuari i executaran el seu ball. Tot seguit, arrencarà una cercavila de lluïment que recorrerà diversos carrers de Ciutat Vella i acabarà al Palau de la Virreina, on les peces quedaran exposades amb la resta d’elements del Seguici Popular.

Del nou vestuari se’n sap ben poca cosa: ha estat elaborat al Taller Casserras de Solsona, que ja col·labora habitualment amb els Gegants de la Ciutat. El nou vestuari s’ha creat al llarg de cinc mesos i com a font d’inspiració s’han buscat quadres i vestuari del segle XII. Així, com a toc distintiu, el vestuari incorpora algunes pedres precioses. L’assessorament històric i el plantejament de les línies del vestit ha anat a càrrec del Museu del Disseny de Barcelona.

La parella actual dels Gegants de la Ciutat va ser estrenada amb motiu de l’Exposició Universal de 1929. Van ser dissenyats per Francesc Labarta, construïts al taller dels germans Renart i vestits per Casa Paquita. Des de llavors, han canviat de vestuari en nombroses ocasions i s’han fet fins a sis còpies diferents de les figures. De fet, la rèplica actual dels gegants va ser feta l’any 1992 per Manel Casserras i Boix.

I aprofitant que estrenen vestits, els Gegants de la Ciutat també han passat pel taller per fer una restauració a fons. Entre més coses, s’ha policromat amb pa d’or els diferents ornaments que duen, s’ha renovat la pedreria de les corones i s’ha arreglat el mirall de la Violant, que estava malmès.