Els Castellers de Barcelona apleguen en una diada a les 19 colles que han apadrinat al llarg de 50 anys d’història

Aquest any els castellers de Barcelona, la colla degana de la ciutat, fa 50 anys. I per celebrar-ho han preparat una temporada plena d’actes commemoratius. El primer dels quals és una diada castellera molt especial que es fa diumenge al migdia a l’antiga fàbrica Estrella Damm. L’han batejat amb el nom de Diada Castellera de les Colles Filloles perquè hi participaran totes les agrupacions castelleres que els Castellers de Barcelona han apadrinat al llarg d’aquests 50 anys d’història.

En total, la diada estarà formada per dinou colles: els Bordegassos de Vilanova, els Minyons de Terrassa, els Vailets de Gelida, els Castellers de Cornellà, els Xics de Granollers, els Castellers de Sants, els de Lleida, els Capgrossos de Mataró, els Castellers de Rubí, els de Sant Cugat, el de Figueres, els del Riberal, els de Cerdanyola, els Nyerros de la Plana, els Encantats de Vegues, els Castellers del Prat, els de Sarrià, els de la Sagrada Família i els de Sidney. Aquests darrers, en trobar-se a Austràlia, participaran en la diada a través d’una connexió en directe.

A més, hi seran presents alguns membres dels Castellers de la Roca, colla fillola dels vermells però que es va dissoldre l’any 1980. La diada serà a l’antiga, és a dir, sense rondes. Això vol dir que cada colla tindrà 1 hora i 50 minuts per fer els seus castells. La diada es completarà amb un dinar de germanor i a la tarda hi haurà concerts per celebrar com toca l’aniversari. Serà a la mateixa l’antiga fàbrica Estrella Damm a partir de les 16.00 i hi actuaran Miquel del Roig i el grup La Mulata.

El fet que els Castellers de Barcelona siguin padrins de tantes colles provinents de punts tan diversos del país no és casualitat. Això es deu al fet que la colla barcelonina, fundada l’any 1969, va ser la primera colla de nova creació en aparèixer al panorama casteller en 40 anys. A més, ho va fer fora de l’àmbit tradicional dels castells: el Camp de Tarragona. Per això al llarg de 50 anys d’història han viscut de ben a prop d’expansió del fet casteller per tot el país amb el naixement de desenes de colles noves.

Els Castellers de Barcelona tenen programats molts actes durant aquesta temporada per celebrar els 50 anys de castells a la ciutat de Barcelona. El 8 de juny, el dia del seu Aniversari faran la tradicional diada de celebració anual. Enguany serà amb la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Vella Xiquets de Valls. També tenen programada la publicació d’un llibre, de dos documentals i la celebració d’un concurs fotogràfic, entre d’altres actes i activitats obertes a tothom.