Els 25 actes de cultura popular més destacats de la festa major de Gràcia

Enguany la festa major de Gràcia, que es fa del 15 al 21 d’agost, programa un miler d’activitats. Entre aquestes n’hi ha moltes de cultura popular perquè la Vila és molt rica en aquest àmbit. La festa major és una oportunitat única per veure plegats als gegants, el bestiari, els diables, els trabucaires i els bastoners. En el marc de la festa també s’hi fa una diada castellera de primera categoria i enguany la  glossa s’estrena en la programació. I això sense oblidar algunes tradicions genuïnes de la festa com ara els carrers guarnits.

Pregó. La pregonera d’enguany és la doctora Elena Carreras, cap d’obstetrícia i ginecologia de l’Hospital Vall d’Hebron. Relacionada amb la Vila de Gràcia des de l’adolescència, professionalment ha protagonitzat significatives fites mèdiques com ara la reparació prenatal del fetus amb espina bífida. Dimarts 14 d’agost a les 19.00 a la plaça de la Vila.

Matinades i traca. El 15 d’agost, el dia gran de la festa major, comença molt d’hora amb diverses traques, matinades i despertades als carrers del barri. Que tothom s’assabenti que la festa major de Gràcia ja ha començat! Dimecres 15 d’agost a partir de les 08.00 en diversos indrets.

Seguici d’autoritats. Les colles de cultura popular – els gegants, el bestiari, els bastoners, els trabucaires…- acompanyen a les autoritats de la vila cap a la missa de festa major. Dimecres 15 d’agost a les 11.00 amb sortida a la plaça de la Vila.

Matí de festa major. Voleu veure plegades a totes les agrupacions de cultura popular que té Gràcia? No us perdeu aquesta cercavila, que acaba amb balls a la plaça de la Vila. Dimecres 15 d’agost a les 13.00 amb sortida al Pla de Nicolas Salmerón i arribada a la plaça de la Vila.

Sardanes. Ballada amb la cobla la Rambla. Dimecres 15 d’agost a les 17.00 a la plaça de Rovira i Trias.

Sardanes. Amb la cobla Ciutat de Terrassa. Dimecres 15 d’agost a les 18.30 a la plaça del Swing (plaça del Diamant).

Nit de ball folk. Amb el grup Aires del Montseny. Dimecres 15 d’agost a les 22.00 a la plaça del Folk (plaça del Sol).

Cercavila de Sant Roc. El 16 d’agost és Sant Roc, una festivitat que a la Vila de Gràcia també es commemora. Per això es fa un homenatge amb els gegants i els castellers a la capelleta que té dedicada al carrer de la Llibertat. Dijous 16 d’agost a les 10.30 amb sortida a la plaça de la Vila.

Taller de ball de bastons. Us voleu introduir en l’art del ball de bastons? Teniu l’oportunitat de provar-ho de la mà dels Bastoners de Gràcia. Dijous 16 d’agost a les 12.00 al carrer de la Fraternitat de Baix.

La ‘xumetada’. A Barcelona hi ha diversos gegants i bèsties que recullen els xumets de la mainada quan aquests ja es fan grans i no els volen. A Gràcia, les tres bèsties de la Vila, en Drac de Gràcia, el Gaudiamus i l’Atzeries, els recolliran per la festa major en un acte conjunt. Dijous 16 d’agost a les 18.00 al carrer de Maspons.

Assaig especial dels Castellers de la Vila de Gràcia. Un parell de dies abans de la diada de festa major, els Castellers de la Vila de Gràcia conviden a tothom a provar de fer castells en un assaig obert en plena plaça de la Vila. Dijous 16 d’agost a les 20.00 a la plaça de la Vila.

Glossa. L’associació Cor de Carxofa és una de les veteranes de la cançó improvisada en aquest país i això els dóna un grau de veterania important a l’hora de fer tallers de glosa. Dijous 16 d’agost a les 21.00 a la plaça de la Revolució.

Dansa a Gràcia! El 17 d’agost naixerà un nou esbart a la ciutat: el Vila de Gràcia. Per això han preparat una jornada dedicada als balls tradicionals on durant tot el dia s’impartiran diversos tallers. Divendres 17 d’agost durant tot el dia a la plaça de Joanic.

Lliurament de premis del concurs de carrers guarnits. Després de ser avaluats, el jurat desvelarà davant del públic quins són els carrers més ben guarnits de la festa major d’enguany. Hi ha diverses categories: premis al millor guarnit, a la millor portalada, element central, sostre, il·luminació, detall, reutilització…  Divendres 17 d’agost a les 18.00 a la plaça de la Vila.

Diada castellera de vigílies. Actuació castellera nocturna amb els Castellers de la Vila de Gràcia i la Colla Jove Castellers de Sitges. Divendres 17 d’agost a les 20.00 a la plaça de la Vila.

Combat de glosa. Amb aquest acte, la festa major de Gràcia s’estrena en l’apassionant món de la cançó improvisada. Dinamitzat per Glosadores de la Serra, la jornada comprèn un dinar popular, una taula rodona i un combat obert a tothom. Us atreviu a improvisar uns garrotins? Dissabte 18 d’agost a les 17.30 al carrer de la Perla.

Diada castellera de festa major. Amb la Colla Joves Xiquets de Valls, Xiquets de Reus, Moixiganguers d’Igualada i Castellers de la Vila de Gràcia. Dissabte 18 d’agost a les 18.00 a la plaça de la Vila.

‘La Convidada’. Cada any els gegants de Gràcia conviden a una altra colla gegantera i fan una cercavila conjunta que recorre els carrers de la Vila. Qui seran els convidats d’enguany? Segur que una parella ben especial perquè els gegants de Gràcia fan 25 anys! Diumenge 19 d’agost a les 11.00 a la plaça de la Vila.

Concert dels grallers i tabalers dels Castellers de la Vila de Gràcia. Voleu saber com sonen tot de cançons d’ara i sempre passades pel sedàs de les gralles? Ho podreu descobrir en aquest concert tan singular. Diumenge 19 d’agost a les 13.00 a la plaça de la Vila.

Cercavila dels gegantons de la festa major. En Torradet i la Gresca, els gegantons de Gràcia, són dues peces que van ser expressament creades per representar l’esperit de la festa major. Per això en el programa de la festa tenen el seu propi acte, una cercavila que recorre els carrers guarnits. Dilluns 20 d’agost a les 11.00 a la plaça de la Vila.

Sardanes. Amb la cobla Nova del Vallès. Dilluns 20 d’agost a les 18.30 al carrer de la Llibertat.

Tabalada i versots. Com a prèvia del correfoc, les colles de diables de Gràcia escalfen l’ambient amb la tabalada i tot seguit llegeixen els ‘vesots’, sempre acompanyats d’un fort component satíric. Dimarts 21 d’agost a les 20.30 a la plaça de la Vila.

Correfoc infantil. Abans del correfoc dels grans, hi ha una versió especial del correfoc pels més petits protagonitzat per les colles de diables infantils que hi ha a la Vila. Dimarts 21 d’agost a les 22.00 amb sortida a la plaça de la Vila.

Correfoc adult. El Drac de Gràcia, en Gaudiamus, l’Atzeries, la Colla Vella de Diables de Gràcia, la Diabòlica de Gràcia, la Malèfica del Coll i colles convidades… Tots sortiran a cremar al correfoc de la festa major de Gràcia! Això sí: si aneu al correfoc, és important seguir aquests consells de seguretat. Dimarts 21 d’agost a les 22.30 amb sortida al carrer de Sant Domènec i arribada a la plaça de la Vila.

Itinerari històric pels carrers guarnits. Us heu preguntat mai d’on prové el costum de guarnir els carrers per la festa major de Gràcia? Sabeu com funciona la feina dels festers? Tot això ho podreu descobrir en aquesta visita guiada del Taller d’Història de Gràcia. 15, 16 i 17 d’agost a les 10.30 amb sortida a la casa de la festa Albert Musons. Cal inscripció prèvia.