Barcelona celebra Sant Cristòfor, el patró dels conductors i dels gegants

El 10 de juliol és Sant Cristòfor, patró dels automòbils i dels viatgers, i a Barcelona és venerat amb una celebració ben especial. El sant té una capella dedicada al carrer de Regomir, al barri Gòtic, i durant tot el dia desenes de conductors i motoristes hi passen per davant en cerca de benedicció. En aquesta festa, organitzada espontàniament, el mossèn ruixa amb aigua beneïda els vehicles que hi acudeixen i a cada conductor li lliura un brotet d’espígol, un record commemoratiu i una estampeta del sant.

Quan els automòbils s’aturen davant la capella, s’hi troben els Gegants Petits del Pi plantats. D’aquesta manera els gegants de tot Barcelona homenatgen sant Cristòfor, una de les primeres figures de gegants que coneixem. Les seves sortides en processons barcelonines són documentades des del 1424. Això fa que sigui, juntament amb Goliat, un dels dos gegants festius més antics d’Europa. Un altre element tradicional de la festa són el volants de Sant Cristòfor, uns dolços de pasta de brioix ornats amb fruita confitada que tenen forma de volant.

Antigament, sant Cristòfor era un sant molt estimat i la llegenda explica que cada 10 de juliol arribava a la ciutat amb una barca i amb el nen Jesús a l’espatlla pujava per la Rambla; en arribar al capdamunt, desapareixia. Llegendes a banda, durant el segle XIX al carrer de Regomir s’hi feia una fira molt animada on es podien comprar panellets, avellanes, xiulets i ventalls. Aquesta fira es va fer fins el 1906, quan els conductors van començar a ocupar l’espai amb els vehicles que portaven a beneir.