Els deu actes més genuïns de les festes de Sant Roc de la Plaça Nova

Les festes de Sant Roc de la Plaça Nova, que es fan de l’11 al 16 d’agost, són la festa major més antiga, única i singular que es fa a Barcelona. Són molt antigues: van començar a celebrar-se l’any 1589 i enguany se celebren per 428a vegada consecutiva. Són úniques perquè es fan a la plaça Nova, un barri que és a tocar de la catedral i que ja pràcticament no existeix a causa dels diversos canvis urbanístics del segle XX. Estan carregades d’elements que no es poden trobar enlloc més i que moltes vegades són centenaris, com ara la cucanya horitzontal, els gegants Vells de la plaça Nova, el porró llarg, els panellets…

En Cu-cut a dalt del ruc. Com moltes altres festes majors, les festes de Sant Roc de la Plaça Nova arrenquen amb una cercavila que, en aquest cas, és molt especial: l’encapçala el capgròs Cu-cut muntat en un ase! Els grallers La Pessigolla completen el seguici. Aquesta cercavila es farà el divendres dia 11 d’agost i començarà a les 18.00 a la plaça Nova.

La bandera heràldica de Sant Roc. Les festes de Sant Roc de la Plaça Nova no s’inauguren oficialment amb un pregó sinó amb la hissada de la bandera heràldica de Sant Roc. Enguany se n’encarregaran Pascual Borràs Díez, veí del barri i antic membre de la Comissió de Festes, i el seu fill Joaquim Borràs Gómez, arxiver en cap de l’Ajuntament de Barcelona. Divendres 11 d’agost a les 19.15 a la plaça Nova.

La cucanya centenària. La cucanya és un joc popular que consisteix a enfilar-se en un pal greixat o ensabonat –o bé caminar-hi per damunt– sense caure, amb l’objectiu de recollir el premi que hi ha a l’altre cap. La majoria de les cucanyes són verticals i no es conserven de festa en festa, però no és el cas de la cucanya de la plaça Nova, que data del 1884 i té una singularitat: és l’exemplar de cucanya horitzontal més antic que es conserva a Catalunya. Si voleu provar de pujar-hi, hi serà cada dia.

La festa del gos. La llegenda sempre pinta sant Roc acompanyat del seu gos inseparable. Per això, aquests animals també tenen el seu paper a la festa. Hi haurà proves d’exhibició canina i es farà la tradicional salutació del gos a sant Roc. Es tracta d’un acte en què tots els gossos del barri passen per davant de la imatge del sant per a demanar-li protecció. Serà el diumenge dia 13 de juliol a les 17.30 a la plaça Nova.

25è aniversari dels gegants Nous de la Plaça Nova. Enguany els gegants Nous de la plaça Nova fan vint-i-cinc anys i ho celebren protagonitzant la trobada gegantera de la festa major. Però no estaran sols: els acompanyarà la família gegantera de la plaça Nova sencera: els gegants centenaris Roc i Laieta, els gegants infantils Pippo i Gal·la i el nan Cu-cut. També hi haurà un bon reguitzell de colles convidades: els gegants de Molins de Rei, del Pi, del Raval, de la Barceloneta, del Casc Antic, de Sant Pere de les Puel·les, de Sant Jaume i del carrer de la Princesa.  Dimarts 15 d’agost a les 17.30 a la plaça Nova.

Seguici de Sant Roc. El dia començarà d’hora amb la sortida del seguici que es dirigirà cap a la missa de la basílica del Pi. L’encapçalarà el Diable de Sant Roc, un personatge que només es pot veure una vegada l’any, i el formaran tot d’entitats de cultura popular del barri: els Bastoners de l’Esbart Català de Dansaires, l’Àliga de la Ciutat, el Lleó de Barcelona, el nan Cu-cut, els gegants infantils Pippo i Gal·la, els Gegants Centenaris de Sant Roc de la Plaça Nova… Un bon reguitzell de veïns, ex-veïns i simpatitzants del barri tancaran la comitiva. Es farà el dimecres dia 16 d’agost i començarà les 09.30 a la plaça Nova.

Renovació del vot. Sant Roc és venerat des de l’any 1589 perquè va preservar el barri del flagell de la pesta. Per això, cada any, per la festa major, es fa una missa solemne a la parròquia del Pi en què es canten els goigs, es venera la relíquia i es beneeixen els famosos panellets. Quan acaba la cerimònia, es fa una visita al Palau Episcopal. Allà, es fan balls d’honor al pati i s’hissa la bandera verda de la comissió a la balconada principal, un privilegi de les festes. Dimecres dia 16 d’agost a les 10.30 a la basílica del Pi.

Ball dels gegants centenaris. Després de la missa i la visita al Palau Episcopal, es farà una ofrena floral a la imatge de sant Roc que està situada a l’antiga porta d’entrada de la muralla romana, just on hi havia hagut la plaça Nova. Tot seguit, els gegants centenaris faran el seu ball i els seguiran la resta de membres del seguici. Serà el dimecres dia 16 d’agost a les 12.15 a la plaça Nova.

El porró llarg. Us atreviu a beure amb un porró que té un galet de cinquanta-cinc centímetres? Com cada any des del 1830, el porró llarg, ple de bon vi, romandrà tot el dia a la plaça Nova perquè en begui tothom que pugui aixecar el seu llarguíssim galet. Dimecres dia 16 d’agost a les 13.00 a la plaça Nova.

Panellets de Sant Roc. Els panellets de Sant Roc són els dolços típics de les festes de la plaça Nova. Es fan per a honorar el sant i només se’n veuen per aquestes dates. No tenen res a veure amb els panellets de Tots Sants, sinó que són una barreja dels polvorons de Nadal i les pastes de te. La tradició de l’ofrena de panellets té origen en la llegenda de Sant Roc, de qui s’explica que, quan va venir a Barcelona, va caure malalt de pesta i només en va tenir cura el gos del forn del barri, que l’alimentava amb panets.