Els actes més destacats de cultura popular de les festes de Santa Eulàlia 2018: diumenge, 11 de febrer

El diumenge de Santa Eulàlia sempre és un dia intens: comença ben d’hora amb les matinades i segueix amb la trobada de gegants de Santa Eulàlia, l’acte embrionari de la festa actual. Les colles geganteres de la ciutat obriran temporada, totes juntes, a la plaça de Sant Jaume, un espai on després es podran veure els balls del seguici. I a la tarda es farà la cercavila de mulasses, amb peces de tot Catalunya que han vingut fins a la ciutat per celebrar el 450è aniversari de la Mulassa de Barcelona.

 

De bon matí, la música dels grallers que desfilen pels carrers del Barri Gòtic us recordarà que la ciutat celebra la festa major d’hivern. Feu cas de la crida i sortiu al carrer per gaudir de les festes de Santa Eulàlia!

 

La Moixiganga de Barcelona, després d’haver-se presentat durant la festa major d’hivern del 2014, continua treballant en la recuperació d’una antiga tradició que s’havia perdut a Barcelona. La moixiganga, precursora dels castells, és un conjunt de dansa popular, figures i torres humanes que representen escenes o misteris de la passió de Crist.

 

Les espectaculars figures humanes que aixequen els Falcons de Barcelona, desafiant l’equilibri i la gravetat, no us deixaran indiferents. A més de les construccions clàssiques dels Falcons, com ara l’Escala o la Pira, a la colla de Barcelona li agrada innovar i arriscar-se per oferir-nos contínuament noves figures.

Recorregut: plaça Nova, carrer del Bisbe, plaça de Sant Jaume. Actuació a les 10.30 a la plaça de Sant Jaume

 

Després de catorze anys d’absència, els Castellers de Sarrià tornen a renéixer per unir-se a les colles castelleres de Barcelona, Sants, la Vila de Gràcia, el Poble-sec, la Sagrada Família i la Jove de Barcelona. Les set colles de la ciutat es congreguen a la plaça Nova a les 10.15 per sortir, repartides en dues cercaviles, cap a la plaça de Sant Jaume. Al carrer del Bisbe, davant la porta de Santa Eulàlia del claustre de la Catedral, les colles s’aturen per aixecar uns pilars en honor de la patrona. A les 11.00, a la plaça de Sant Jaume, començaran a aixecar els seus castells davant la balconada de l’Ajuntament, per encetar la temporada amb la primera diada castellera de l’any. Les colles hauran d’aixecar els seus castells en un temps limitat a 90 minuts.

 

Els gegants de totes les colles i el seguici popular es reuneixen en aquesta trobada a la plaça Reial per després integrar-se al Seguici de Santa Eulàlia, l’acte més antic i un dels més solemnes de la festa major d’hivern. La primera trobada, l’any 1983, va ser l’origen de les festes de Santa Eulàlia contemporànies.

A les 13.15 aproximadament a la plaça de Sant Jaume es farà el ball de la Laia, el de l’Àliga i el dels Gegants de la Ciutat i, per acabar, el Ball de Santa Eulàlia, a càrrec dels Gegants Nous de la plaça Nova.

Recorregut: plaça Reial, passatge de Colom, la Rambla (lateral ascendent), carrer de la Portaferrissa, plaça de la Cucurulla, carrer dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, carrer de Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia, carrer dels Banys Nous, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume. Arribada cap a les 12.45.

 

Cinc-centes puntaires de tot Catalunya celebren el desè aniversari d’aquesta trobada i paren els seus coixins, fils, boixets, patrons i agulles entre el carrer dels Arcs i el Portal de l’Àngel. Ens mostraran la seva mestria en l’art de fer puntes de coixí, una activitat que va tenir una gran importància a la indústria tèxtil catalana entre el segle XVIII i mitjan segle XX.

 

La Banda Simfònica Roquetes-Nou Barris i la Banda del Col·legi del Pare Manyanet es concentraran a la plaça de Catalunya per desfilar separades en dues cercaviles i es retrobaran al Museu Marítim, on actuaran conjuntament com una big band.

Recorregut de la Banda Simfònica Roquetes-Nou Barris de Barcelona: plaça de Catalunya, Portal de l’Àngel, carrer dels Arcs, plaça Nova, carrer dels Boters, plaça de la Cucurulla, carrer del Pi, plaça de Sant Josep Oriol, plaça del Pi, carrer del Cardenal Casañas, la Rambla, carrer de Sant Pau, rambla del Raval i avinguda de les Drassanes (arribada cap a les 13.30)

Recorregut de la Banda del Col·legi del Pare Manyanet de Barcelona: plaça de Catalunya, la Rambla, carrer de l’Hospital, rambla del Raval i avinguda de les Drassanes (arribada cap a les 13.30)

 

La dansa tradicional popular es manté ben viva i es transmet a les noves generacions de dansaires que formen part dels nombrosos esbarts infantils i juvenils del nostre país. Per Santa Eulàlia es reuneixen a l’avinguda de la Catedral per fer-nos gaudir dels seus balls i de la passió per la dansa. Amb la Cobla Ciutat de Terrassa.

Esbarts participants: Esbart Gaudí, Esbart Sant Jordi, Esbart Ciutat Comtal, Esbart Manresà i Esbart Dansaire de Granollers

 

L’Esbart Ciutat Comtal celebra el sisè aniversari de ’Eulàlia’, un espectacle de música i dansa que vol homenatjar la patrona i enaltir els valors de la llibertat, la igualtat i la justícia. L’espectacle es representa a l’interior de la Catedral de Barcelona, damunt la cripta que acull el sepulcre amb les relíquies de santa Eulàlia. ‘Eulàlia’ recrea la vida de la santa des de la seva professió de fe fins a la crucifixió, passant pels martiris que li van infligir, amb seqüències de ball, quadres d’interpretació gestual i composicions amb moviments coreogràfics que prenen per referència manifestacions folklòriques i religioses diverses.

 

  • Sardanes. Avinguda de la Catedral, a les 17.00

Ballada doble de sardanes amb la Cobla Ciutat de Terrassa i la Cobla Ciutat de Cornellà

 

Enguany la Mulassa de Barcelona fa 450 anys, i per celebrar-ho desfilarà acompanyada d’altres mulasses de tot Catalunya i una convidada molt especial: la mulassa de Poulain de Pézenas, una peça occitana que, amb gairebé vuit-cents anys d’història, va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Després de deu dies d’estar exposades al Palau de la Virreina, aquestes bèsties tan significades mostraran els seus particulars balls a la plaça de Sant Jaume.

Recorregut: la Rambla (descendent), carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume.

Mostra de balls de mulasses: 17.45  a la plaça de Sant Jaume.