Els actes més destacats de cultura popular de les festes de Santa Eulàlia 2018: dissabte, 10 de febrer

Tradicionalment, el dissabte de Santa Eulàlia és una jornada dedicada als infants i a la cultura popular. Per això s’exhibeixen les seccions infantils de diverses colles: esbarts, diables, tabalers, sardanistes, geganters… Els altres actes destacats de la jornada són la trobada de gegants d’escola i el correfoc.

També és el dia que es representa més vegades la llegenda de Santa Eulàlia: en forma de dansa amb els esbarts Santa Eulàlia i Ciutat Comtal i en forma de ruta pels carrers de Ciutat Vella, amb l’Associació Cultural Joan Amades.

 

Amb la Cobla Contemporània.

 

Per Santa Eulàlia els més petits són els protagonistes, i a les escoles de Barcelona construeixen, en dimensions reduïdes, gegants i més figures. Una manera de conèixer la cultura popular des de la seva visió de la imatgeria festiva, que culmina amb aquesta desfilada pels carrers i places de la ciutat.

Recorregut: carrer dels Àngels, carrer del Pintor Fortuny, la Rambla (descendent), carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume. Arribada, cap a les 12.00.

 

La mulassa de Girona és ben especial: la seva gran panxa amaga un petit teatre a l’interior on s’hi poden fer titelles! Aprofitant que està exposada a la Mosta de Mulasses, oferirà un espectacle de titelles.

 

La dansa tradicional popular es manté ben viva i es transmet a les noves generacions de dansaires que formen part dels nombrosos esbarts infantils i juvenils del nostre país. Per Santa Eulàlia es reuneixen a l’avinguda de la Catedral per fer-nos gaudir dels seus balls i de la passió per la dansa. Amb la Cobla Ciutat de Terrassa.

Esbarts participants: Esbart Català de Dansaires, Esbart Joventut Nostra, Esbart Maragall, Esbart Sant Martí i Esbart Brugués

 

  • Santa Eulàlia i els esbarts dansaires. Avinguda de la Catedral, a les 17.00

L’Esbart Santa Eulàlia ens ofereix una representació moderna del Ball de Santa Eulàlia. A continuació, amb l’acompanyament de la Cobla Ciutat de Terrassa, actuarà l’Esbart Català de Dansaires, fundat l’any 1908, el més antic de Catalunya.

 

Enguany celebrem els 150 anys del naixement de l’escriptor i promotor de la cultura catalana Aureli Capmany (Barcelona 1868-1954). Fundador de l’Orfeó Català i membre destacat de l’Esbart Català de Dansaires, Capmany va dedicar la seva vida a l’estudi, la recuperació i la promoció de la cultura popular catalana. També va ser el pare de l’escriptora Maria Aurèlia Capmany, que va ser regidora de Cultura a l’Ajuntament de Barcelona i de qui celebrem aquest any el centenari del seu naixement.

 

Els tabalers de les colles de diables i Bestiari de Foc de Barcelona s’apleguen a la plaça del Rei amb motiu de la VI Trobada de Tabalers per evocar, amb els seus repics eixordadors, els batecs del cor de santa Eulàlia. Una gran tabalada per a escampar el ritme i el so de la festa pels carrers del Barri Gòtic.

Recorregut: plaça Reial, passatge de Colom, la Rambla, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume. Arribada cap a les 18.00

 

– Correfoc dels petits diables. 18.15, plaça de Sant Jaume

Recorregut: plaça de Sant Jaume, carrer de Ferran, la Rambla (ascendent), passatge de Colom i plaça Reial (arribada cap a les 20.00)

-Correfoc de Santa Eulàlia. 20.15, plaça Nova

Recorregut: plaça Nova, carrer del Bisbe, plaça de Sant Jaume (arribada cap a les 21.00)

Quan es fa fosc, les bèsties de foc surten al carrer esperonades pel repic eixordador dels tabals. Inauguren els actes de foc els nens, amb el Correfoc dels diables petits. Més tard, comença el Correfoc de Santa Eulàlia amb el Drac, la Víbria, la Tarasca, la Mulassa, l’Arpella i el Dofí dansant entre les flames i les guspires dels diables de la Kinta Forka, els del Barri Gòtic i els Tarascaires.

 

L’Esbart Ciutat Comtal celebra el sisè aniversari de ’Eulàlia’, un espectacle de música i dansa que vol homenatjar la patrona i enaltir els valors de la llibertat, la igualtat i la justícia. L’espectacle es representa a l’interior de la Catedral de Barcelona, damunt la cripta que acull el sepulcre amb les relíquies de santa Eulàlia. ‘Eulàlia’ recrea la vida de la santa des de la seva professió de fe fins a la crucifixió, passant pels martiris que li van infligir, amb seqüències de ball, quadres d’interpretació gestual i composicions amb moviments coreogràfics que prenen per referència manifestacions folklòriques i religioses diverses.

 

L’Associació Cultural Joan Amades us descobrirà els indrets i racons de Barcelona relacionats amb la llegenda de santa Eulàlia, en una ruta nocturna guiada que fins i tot comptarà amb acompanyament musical.