El Dimecres de Cendra, Barcelona enterra la sardina nou vegades

La sardina és un peix blau que, a banda les propietats organolèptiques i nutritives que té, és usat en un dels rituals més críptics del carnaval i d’una certa complexitat interpretativa: l’enterrament de la sardina. Aquesta facècia és una de les cerimònies que marquen la fi del carnaval i es fa el Dimecres de Cendra, que enguany s’escau el 14 de febrer. Aquesta pràctica misteriosa es presta a moltes interpretacions: hi ha qui en fa una lectura sexual i identifica el peix amb els genitals masculins, cosa que faria al·lusió a l’abstinència de pràctiques sexuals preceptuades per la Quaresma.

A Barcelona escenificar l’enterrament de la sardina és una de les pràctiques més freqüents per a acomiadar el carnaval. Enguany s’hi faran nou cerimònies diferents, cadascuna amb les seves peculiaritats. Se sol organitzar una vetlla i un seguici fúnebre, però també es fan enterraments amb un caràcter més familiar, com la de Trinitat Vella. A vegades els assistents porten petites sardines de paper penjades d’una canya. En alguns indrets s’anima els assistents a vestir de dol, en uns altres cremen el Rei Carnestoltes i molt sovint la festa s’acaba amb un àpat popular a base de sardines.

Un Dimecres de Cendra ben especial és el que fan a les Corts, on una de les colles de foc del barri, els Diables de les Corts, organitza la festa. Els actes comencen amb una sardinada popular i, havent sopat, arrenca un espectacle de foc, percussió i malabars que escenifica la fi del regant d’en Carnestoltes i l’entrada de la Quaresma.

Enterrament d’en Carnestoltes i sardinada a Sants

Enterrament de la sardina i seguici funerari d’en Carnestoltes al Clot – Camp de l’Arpa

Rua d’enterrament de la sardina a Sant Martí i sardinada popular

Enterrament de la sardina a Sarrià

Dimecres de Cendra amb foc a les Corts

Gimcana infantil d’enterrament de la sardina a Trinitat Vella

Enterrament de la Sardina i seguici fúnebre de Carnestoltes a Sant Andreu

Enterrament de la sardina i cremada del Rei Carnestoltes al Casal de Barri La Cosa Nostra

Sardinada popular a Sants