Dansa, foc i gegants a la festa major de Sant Andreu

La festa major de Sant Andreu és la que tanca el cicle de festes majors a la ciutat i per això es mereix un comiat com cal. Enguany es fa del 29 de novembre al 10 de desembre i presenta un programa ben complet, amb activitats de tota mena i per a tots els públics. La cultura popular hi és ben present, amb la dansa, el foc, la imatgeria festiva, el ball de bastons… Però la festa major també té un seguit d’actes que la fan única, com ara l’Esclat Andreuenc –el particular toc d’inici que obre la festa major– o les matinades de festa major, que fan de manera simultània els diables, els trabucaires i els grallers del barri.

Entre les principals novetats d’enguany hi ha l’aniversari del canó de la Germandat de Trabucaires, Grallers i Geganters de Sant Andreu. Per celebrar-ho, l’1 de desembre han organitzat una passejada festiva pels carrers del barri on s’aniran llegint versos satírics. Aquest mateix dia la Federació de Diables de Barcelona, que té la seva seu al barri, ha organitzat una ceptrotada a la plaça de Can Galta on es podran veure encesos els ceprots, les forques i estendards de colles de tota la ciutat. Finalment, cada 3 de desembre s’organitza el Dia de la Rumba a la Fabra i Coats, una celebració que enguany s’afegeix al programa de la festa major.

El tret de sortida de la festa major serà un repic de campanes, el dimecres 29 de novembre a les dues principals esglésies del barri. En aquell moment començaran dotze dies de festa en què no faltaran actes de cultura popular de tota mena, organitzats per les diverses entitats del barri, com ara la trobada de colles bastoneres de Catalunya que s’organitza des de Can Galta (02-12) i la mostra de dansa que ja fa molts anys que organitza l’esbart Maragall (06-12).

Un dels dies centrals de la festa serà el diumenge 3 de desembre. La jornada arrencarà ben d’hora, amb una despertada quàdruple: trons amb els diables, galejades amb els trabucaires, les campanes de les esglésies i les gralles dels castellers. A mig matí es farà la cercavila de gegants, encapçalada per la família de Sant Andreu completa –l’Andreu, la Coloma, els gegants Coloms i els gegantons avis– i tot de colles de Barcelona i de la resta del país que els vulguin acompanyar. Tot seguit, hi haurà el pregó i s’executarà el ball de rams de Sant Andreu.

Durant el segon cap de setmana de festa major es faran els correfocs. A Sant Andreu, tant el correfoc infantil com l’adult són molt espectaculars perquè els organitzen conjuntament totes les colles de diables del barri. El dels petits es farà el divendres 8 de desembre i com a prèvia es dedicarà tota la jornada als tallers infantils de diables. I el dels adults es farà el dissabte 9 de desembre i abans de començar es farà un espectacle previ. Els actes de la festa s’acabaran el 10 de desembre amb una cantada d’havaneres i un espectacle piromusical.

Programa de la festa major de Sant Andreu