Ciutat Vella estrena protocol festiu

Ciutat Vella és un dels indrets més rics de la ciutat en l’àmbit festiu: com que és el nucli més antic de Barcelona, s’hi han conservat tradicions que en uns altres indrets s’han perdut, com ara la benedicció d’automòbils per Sant Cristòfor; s’hi fan la majoria d’actes del calendari festiu de la ciutat, com ara les festes de la Mercè i de Santa Eulàlia; i hi ha un bon reguitzell de festes majors ben actives, des de les multicentenàries festes de Sant Roc de la plaça Nova a les del barri de Sant Just. Ara s’ha publicat el Protocol Festiu de Ciutat Vella, un document que recull i fixa els actes del calendari festiu tradicional d’aquest districte.

Per una banda, el protocol enumera, descriu i ordena totes les festes i celebracions del calendari festiu de Ciutat Vella. Aplegades per estacions, hi ha festes majors, processons de Setmana Santa, trobades geganteres, aplecs, fogueres de Sant Joan, l’ou com balla… Però el document també recull actes d’arrel tradicional de nova creació, com ara les festes de Santa Madrona, i festes provinents d’unes altres tradicions arrelades al districte, com ara el festival hindú RathaYatra. També dedica un espai a algunes altres activitats del districte consolidades o en via de consolidació.

La presentació oficial del protocol festiu es farà el dimecres 26 d’abril a les 19.00 a la Casa dels Entremesos. Hi participarà Gala Pin, regidora del districte de Ciutat Vella; Xavier Cordomí, autor dels textos i president de l’Associació de Festes de la Plaça Nova;Gurdit Singh, representant del Sikh Gurdwara Guru DarshanSahib; i Carme Tomàs, presidenta de l’Associació de Geganters, Grallers i Bestiari de la Barceloneta. Conduirà l’acte Eloi Palmeiro, president de la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Barcelona Vella.