Barcelona, capital mundial del cant coral

Del 22 al 29 de juliol es farà per primera vegada a Barcelona el Simposi Mundial de Música Coral, un esdeveniment de referència internacional. El certamen comptarà amb els 24 millors cors del món provinents de 16 països diferents. Sota el lema ‘Els colors de la pau’ les jornades oferiran concerts, seminaris, tallers, conferències, taules rodones i classes magistrals.

Entre els participants hi haurà dues agrupacions catalanes: ‘Veus-Cor Infantil Amics de la Unió’, de Granollers, i el ‘Cor Vivaldi. Petits Cantors de Catalunya’, de Barcelona. Al marge d’aquestes agrupacions, hi haurà cantants d’arreu d’Europa, el Japó, Canadà, Sud Àfrica, Argentina, Estats Units d’Amèrica, Filipines i de la República de Corea. Es tracta de cors de diferents estils musicals i edats que s’engloben dins la música clàssica i tradicional, el pop, el jazz i la música contemporània.

El ’11th World Symposium on Choral Music’ també reunirà a un total de 40 conferenciants de diferents procedències i especialitats que compartiran experiències i coneixements. Són professionals de primer nivell que tractaran temàtiques com la connexió entre la música del passat i el present, la formació dels directors, la construcció dels cors i els recursos extra musicals que es disposa pel cant coral.

També s’han programat classes magistrals amb quatre directors especialistes. Són la catalana Elisenda Carrasco que parlarà dels cors infantils, l’alemanya Helmuth Rillin que se centrarà en la música del Barroc al Romanticisme, l’americà Rollo Dilworth que mostrarà el gòspel nord-americà, el folk i la música africana i l’anglès Simon Halsey que tractarà la música del segle XX i contemporània.

El dissabte 22 de juliol es farà el concert inaugural del simposi  a L’Auditori. Una selecció dels millors cors catalans interpretaran la producció de Ressons de l’Al Àndalus, La Santa Espina i L’indòmit corser. Ho faran el Cor de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida, la Coral Sant Jordi de Barcelona, la Polifònica de Vilafranca, Pax Cor de Cambra de Sabadell i la Polifònica de Puig-Reig. En aquest concert inaugural també hi prendran part l’Ansat City Choir, de Corea, The Rose Ensemble, dels Estats Units, i el Cor Infantil del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya.

El simposi oferirà el 26 de juliol un concert especial de música sacra i catalana a la Sagrada Família. Hi participaran 26 cors de diferents punts de la geografia amb un total de 560 cantaires. L’actuació inclourà l’estrena de dues peces de compositors catalans: Raimon Romaní i Bernat Vivancos.