Festa major del Poblenou

Dates de celebració

Dates de celebració

Primera quinzena de setembre al barri del Poblenou, districte de Sant Martí

El Poblenou és un barri del districte de Sant Martí amb un passat obrer i menestral. Durant molts anys va viure relativament allunyat del centre de la ciutat, i de resultes d'això el barri va adquirir un caràcter propi que avui dia encara es manté molt viu. N'és una bona prova l'abundor de societats, cercles, casinos i ateneus centenaris que el barri conserva.

Quan arriba la festa major, totes les entitats del Poblenou s’impliquen molt activament en l’organització de les activitats. Hi ha una oferta molt rica i variada: durant dues setmanes la música, l’art, la dansa i l’esport hi tenen un espai. En el cas de la cultura popular, les colles i agrupacions no únicament s’encarreguen dels propis actes geganters o de foc, sinó que també fan àpats comunitaris, tallers infantils i campionats esportius.

Sabies que...?

Sabies que...

En Bernat i la Maria, els gegants del Poblenou, van ser comprats el 1953 per tres parròquies del barri, perquè participessin en la processó de Corpus. Representen una parella de reis medievals. Són obra de l’imatger Domènec Umbert i van ser adquirits a la botiga barcelonina El Ingenio. El 1965, quan la processó es va deixar de fer, els gegants van ser desats a l’església de Santa Maria del Teulat fins que el 1980 la colla gegantera del Poblenou els va recuperar.

Sobre la festivitat

Actes a destacar

Cercavila del pregó de la festa major. En aquest acte festiu, hi participa una mostra representativa de les colles de cultura popular del barri: la Colla de Diables, la Colla del Drac, els gegants i la Colla Castellera Jove de Barcelona. La cercavila, que es fa abans de la lectura del pregó, parteix de la rambla del Poblenou i acaba al mateix lloc.

Lectura de versots. Una vegada inaugurada oficialment la festa major, a la rambla del Poblenou mateix, els Diables del barri llegeixen els versots. A diferència de molts altres llocs, on es proclamen abans o després del correfoc, al Poblenou són un acte propi i molt reivindicatiu.

Matinades. Els grallers i els timbalers de les colles del barri es reuneixen el diumenge de la festa major a primera hora del matí per interpretar el toc de matinades. A partir d’aquí fan una ruta pels carrers del barri, i visiten els veïns o entitats que conviden a fer un mos.

Correfoc. La Colla de Diables del Poblenou i la Colla del Drac organitzen conjuntament el correfoc, on participen les peces fogueres de la Víbria, el drac Estarrufat i l’Estarrufadet.

Trobada gegantera. Des de fa més de trenta anys, la Colla Gegantera del Poblenou organitza una trobada el diumenge de festa major. Primer, davant el Centre d’Imatgeria Festiva, es fa una plantada amb gegants que arriben de tot el país i després fan una cercavila pels carrers del barri.

Diada castellera. El diumenge de festa major al migdia, la Colla Castellera Jove de Barcelona organitza una diada a la rambla del barri.

Cercavila de cloenda. La festa major del Poblenou s’acomiada amb una cercavila de foc on tots els participants són convidats a fer soroll amb cassoles, timbals i xiulets. Hi participen els gegants del barri, en Bernat i la Maria, i les bèsties fogueres de la Colla del Drac.

Informació complementària