Festa major del Carmel

Dates de celebració

Dates de celebració

Primera quinzena de juliol al barri del Carmel, districte d’Horta-Guinardó

El Carmel és un barri situat al turó que té aquest nom, un nom que prové de l’ermita que s’hi va construir a la segona meitat del segle XIX, dedicada a la Mare de Déu del Mont Carmel, on tradicionalment se celebraven aplecs. Com a molts barris veïns, s'hi va viure una intensa transformació demogràfica i urbanística durant el segle XX, quan, tot d'una, es passà de les torretes d’una sola planta als grans blocs de pisos.

Per la festa major s'hi fan moltes activitats, adreçades a gent de totes les edats i amb gustos ben variats. Hi ha esdeveniments esportius, concerts i balls, àpats comunitaris i actes solidaris o destinats a conèixer millor la història del barri. La cultura popular hi és molt present, sobretot la del foc, amb la colla dels Diables del Carmel i els seus dracs.

Orígens

La primera celebració de la festa major, tal com l’entenem avui dia, es va fer el 1979.

Sabies que...?

Sabies que...

Un dels capgrossos del districte d’Horta-Guinardó és dedicat a l’activista veïnal Custòdia Moreno, un personatge molt popular i estimat al barri. A final de la dècada dels seixanta va lluitar per la desaparició del barraquisme i per la construcció d’infraestructures bàsiques i serveis.

Sobre la festivitat

Actes a destacar

Cercavila de festa major. Les agrupacions de foc del barri, com els Diables del Carmel, juntament amb més colles veïnes, organitzen la cercavila de festa major. En aquest cas el foc i la pólvora hi tenen un paper molt destacat, perquè la integren principalment diables, tabalers, dracs i trabucaires.

Tabalada i correfoc. L’últim dia de festa major els Diables del Carmel i els Banyetes d’Horta organitzen la tabalada i el correfoc, en què solen convidar alguna altra colla de la ciutat. Després de la tabalada i abans no comença el correfoc, totes les colles de diables fan una encesa general.

Elements d'interès

Elements d'interès

El Drac Capallà  és la bèstia foguera de la colla de Diables d’Horta-Carmel. Va ser construït el 1990 per l’artista imatger Toni Mujal, a partir de la il·lustració d’una membre de la colla. Diuen que aquest nom tan singular prové del dia de l’estrena, quan els portadors no paraven de cridar «cap aquí, cap allà!».

Informació complementària

Organitzadors

Comissió de la Festa Major del Carmel.