Festa major de la Sagrera

Dates de celebració

Dates de celebració

Segona quinzena de novembre al barri de la Sagrera, districte de Sant Andreu

Diada: festivitat de Crist Rei, últim diumenge abans de començar l’advent en el cicle litúrgic

Tradicionalment, el barri de la Sagrera havia estat vinculat a l’antiga vila de Sant Martí de Provençals, però avui forma part del districte de Sant Andreu. La primera notícia que se’n té és d’un petit nucli de masies fortificades a final del segle X. A diferència dels barris propers, la població de la Sagrera va ser molt escassa fins a final del segle XIX, quan hi arribà de cop la industrialització. A partir d’aquest moment i durant tot el segle XX el barri va sofrir una transformació urbanística molt accelerada.

La festa major i el teixit associatiu del barri són un reflex de tot aquest passat recent. De fet, les agrupacions més veteranes no tenen pas més de quaranta anys. De l’organització, se n'encarrega la Comissió de Festes de la Sagrera, un compendi que integra la majoria d’entitats del barri. Entre els actes més destacats, hi trobem la cercavila gegantera del matí de festa major, el festival de dansa que organitza l’Esbart l’Estel i el correfoc de la colla del drac i diables de la Sagrera.

Motiu

La festa de Crist Rei representa l'acabament de l’any litúrgic i marca l’inici de la celebració més important de l’Església Catòlica: l’advent.

Orígens

La parròquia del barri, que data dels anys trenta del segle XX, és dedicada a Crist Rei.

Sabies que...?

Sabies que...

La geganta del barri, la Sagrerina, és l’única geganta soltera de Barcelona. Representa una dona d'aigua que s'apareixia a la font del Rec Comtal, on la va trobar un noi, que la va salvar d'un encanteri. Va ser presentada el 2003 i, en principi, l’any següent havia de néixer el gegant que li fa de parella, però no s’arribà a fer mai.

Sobre la festivitat

Actes a destacar

Diada castellera. La Colla Castellera Jove de Barcelona s'encarrega de començar la festa major, organitzant la seva diada d’hivern a la plaça de Massades. Sol ser la darrera actuació del grup cada temporada i la fan en aquest districte de Sant Andreu, que és on tenen més lligams.

Matí de festa major. El dia central de la festa comença de bon matí amb una despertada a càrrec dels Diables de la Sagrera. Després es fa la trobada de gegants, en què participen figures de tota la ciutat, seguida d’una cercavila pels carrers més cèntrics del barri. L'actuació final és a la plaça de Massades, amb els balls d’honor dels gegants amfitrions.

Festival de dansa tradicional. Des de ja fa molts anys, el diumenge de festa major l’Esbart l’Estel, vinculat a la parròquia, organitza una mostra de dansa tradicional i de creació a la plaça dels Jardins d’Elx. A més de les seves seccions i el repertori habitual, sempre participen en el festival un parell d’agrupacions convidades de la ciutat o de la resta del país.

Correfoc. La Colla Drac i Diables de la Sagrera organitza el correfoc infantil, el dels grans i les corresponents tabalades. Generalment aquestes activitats es concentren en un sol vespre i abans de començar el correfoc principal es fa la lectura dels versots. Després les figures de foc de la colla, el Drac Volador i el Sagresaure, surten a cremar amb els diables.

Informació complementària