Espai de les pantalles

A través de la imatge i del so coneixerem diferents festes, tradicions, treballs de recerca i espectacles. Projectarem una selecció d’audiovisuals generats per col·lectius d’arreu del país

A través de la imatge i del so coneixerem diferents festes, tradicions, treballs de recerca, espectacles... Per fer-ho, us proposem projectar una selecció dels audiovisuals generats per les entitats i col·lectius de la Cultura Popular presents a la ciutat de Barcelona i arreu del país.

Hem articulat aquest espai, titulat genèricament “Espai de les pantalles”, en dos blocs ben diferenciats: un primer, coordinat per la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, i que es titula Mostra de cinema documental etnogràfic. El segon és un compendi d’audiovisuals aportats per diverses entitats de Cultura Popular que permeten acostar-se al dia a dia dels col·lectius participants.

La Mostra de Cinema Documental Etnogràfic

En el marc de l’Espai de les Pantalles, s’ha programat una mostra de cine documental, amb l’objectiu d’abordar la cultura popular a través de la imatge i el llenguatge cinematogràfics. Al llarg del cap de setmana, es projectaran diversos treballs audiovisuals de caràcter etnogràfic, localitzats majoritàriament a la ciutat de Barcelona, però també en altres indrets del territori català i d’arreu del món. Més enllà dels atributs estètics, els materials seleccionats han estat seleccionats pel seu valor divulgatiu i social.

L’objectiu de la mostra és el de posar en valor el patrimoni immaterial  de la ciutat de Barcelona, entenent que la producció de cultura popular va més enllà del calendari festiu i les expressions lúdiques al carrer. La vida a Barcelona, entesa com un teixit de relacions humanes, ha construït un conjunt de pràctiques i sabers compartits, de tradicions i rituals inherents a la comunitat, però també als diferents carrers i les places de la ciutat. En aquest sentit, els documentals proposats ens parlen de festes majors, però també d’oficis i mercats que desapareixen, activitats clandestines i barris que s’enderroquen.

Finalment, i des d’aquesta mateixa perspectiva, s’ha seleccionat una mostra de materials audiovisuals que mostren costums i tradicions de diferents llocs del món. En aquesta línia, trobem materials relacionats amb el ritual i la festa, i també amb la vida quotidiana en entorns rurals. 

Mostra de Cinema Etnogràfic

Relat quotidià de la vida de l'Agustí, un nen de dotze anys que viu a pagès.

Autor/productor: Albert Galindo Mallol

Any: 2014

Tema: Móns que desapareixen

Durada: 22’

El Basant és una festa popular de la ciutat de Lahore, al Pakistan,en la qual s'enlairen estels des dels terrats de les cases. El que dóna especificitat al Basant de Lahore, són les improvisades competicions entre estels que s’organitzen. Malgrat l’èxit absolut de participació, la festa no compta amb el beneplàcit de les autoritats religioses islàmiques i l'Estat dubta si prohibir.-la o no a causa dels accidents que cada any es produeixen.

Autors/productors: Andrés Antebi, José Gonzales Morandi, Pablo González i Eva Serrats

Any: 2007

Tema: Vida urbana

Durada: 54’

El documental relata tots els esdeveniments que tenen lloc al voltant del Toc d’Inici de les festes de La Mercè. S'hi mostren reunions i assajos dels organitzadors; la mateixa celebració al centre de la ciutat i, un cop acabada, la reflexió que fan els participants en veure les imatges. S'hi retrata l'Àliga de Barcelona, els Cavallets Cotoners de Barcelona i els Falcons de Barcelona.

Autor/productor: Roger Canals

Any: 2014

Tema: Festa

Durada: 55’

El documental s’estructura en nou capítols que recullen la intervenció de 12 entrevistades. Aquestes es complementen amb comentaris dels autors que ajuden a contextualitzar-los.També, una de les senyores entrevistades canta fragments de cançons populars. S’intenta fer un recorregut a través de les diferents etapes de la seva vida i alhora acostar-nos a una època i a un model de vida.

Autor/productor: Rosa M. Vila, Felip Vendrell, Marcel·lí Corominas i Jordi Torner - Arxiu Comarcal del Solsonès. Consell Cultural Francesc Ribalta (amb la col·laboració del Centre d’Estudis Lacetans)

Any: 2014

Tema: Festa

Durada: 28’

Aquest document descriu la festa de els falles del Pirineu en el marc de la candidatura per a que la festa sigui inscrita a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO.

Autor/productor: Qucut Produccions

Any: 2014

Tema: Festa

Retrat íntim de l'essència i l'ambient del mercat tradicional dels "Encants Vells". El documental posa especial atenció a les últimes hores del mercat abans de deixar l'antiga ocupació de la Plaça de les Glòries.

Autor/productor: Martí Herrera

Any: 2013

Tema: Vida urbana

Durada: 27’

Retrat dels esmoladors de ganivets de Barcelona, a través del seguiment del seu dia a dia pels carrers de la ciutat de Barcelona.

Autora/productora: Diana Arias

Any: 2007

Tema: Costums / Vida urbana

Durada: 40’

Aquest documental segueix la feina que realitza l'associació de veïns d'un carrer del barri de Gràcia quan prepara el decorat de festa major. Més concretament, ens parla d'un carrer que acostuma a quedar a la part baixa de la classificació en el concurs de Festa Major. El documental descobreix les experiències que s'amaguen darrer del guarniment d'un carrer, i ens mostra les escenes quotidianes, els bons i els mals moments que tenen lloc durant els mesos en què dura el procés de confecció del guarniment.

Autors/productors: Dani Resines i Roger Gómez

Any: 2012

Tema: Festa

Durada: 53’

Aquest treball, a través dels records dels veïns i veïnes de tota la vida, retrata la pèrdua d’uns carrers, d’unes llars i d’un estil de vida que ha existit fins ara al barri barceloní de Vallcarca

Autora/productora: Marta Saleta

Any: 2011

Tema: Vida urbana

Durada: 52’

"Escultores de la fiesta" descobreix els i les artistes que es dediquen al disseny i construcció de bestiari popular, gegants, capgrossos, etc. Al mateix temps, els mateixos artesans ens donen una visió personal i íntima de l'ofici que desenvolupen.

Autora/productora: Marta Romogosa i Lorena Alevedo

Any: 2014

Tema: Festa

Durada: 28’

"Espés" és un retrat documental del poble que duu aquest nom, i en el qual només hi viuen quatre habitants. Aquestes quatre persones, gent gran, reflexionen sobre el poble, el pes del temps, i el que quedarà d'Espés quan ells ja no hi siguin.

Autors/productors: Tànit Fernández Ciria i Isaac Rodríguez Ramos

Any: 2014

Tema: Móns que desapareixen

Durada: 12’

Documental de creació sobre la Festa Major d'Amposta

Autor/productor: Santi Valldepérez

Any: 2009

Tema: Festa

Durada: 13’

Documental sobre l'ofici tradicional de ganiveter. Es mostra el procés de fabricació dels ganivets al taller del ganiveter artesà Enric Pastor, i s'hi recull el testimoni vital d'aquest mestre.

Recerca de Lluïsa Amenós, realització d’Andrés Antebi, fotografia d’Adrià Pujol i edició de María Romero

Any: 2007

Tema: Costums

Durada: 37’

La morra és un joc tan antic com l’home, prové de la pràctica de comptar amb els dits. La mourre, l’amour. La pel·lícula mostra l’univers que s’obre a partir del senzill acte de comptar de l'u al deu. És un retrat d’una atàvica i desconeguda expressió que es manté viva des dels inicis de la humanitat a través de la tradició oral: el joc de la morra.

Autor/productor: Ivó Vinuesa

Any: 2012

Tema: Costum

Durada: 40’

L'associació Morràpita de Sant Carles de la Ràpita ens apropa al joc de la Morra, un antic joc de taverna d'arrels Mediterrànies que es juga amb les mans.

Autor/productor: Films Nòmades

Any: 2015

Tema: Costum

Durada: 7'

Aquest documental relata l'intercanvi d'experiències que van viure els castellers de Sants i Sarvajanil Golulashtami mandal, la colla de govindes més antiga de Thane. El film ens explica com els castellers catalans i els govindes indis, tot i trobar-se separats per 7000 quilòmetres, viuen experiències i emocions similars a través de la construcció de torres humanes.

Autora/productora: Marta Saleta

Any: 2014

Tema: Festa

Durada: 70’

En aquest curtmetratge coneixerem el "Chatarras Palace", un gimnàs clandestí de la perifèria de Barcelona en qual es reuneixen joves dels barris populars de tota la ciutat. El "Chatarras Palace" és un punt de trobada, un lloc on poder canalitzar allò que els joves senten a través de la boxa lliure.

Autors/productors: Víctor Alonso Berbel i Marc Guanyabens Pous

Any: 2014

Tema: Vida urbana

Durada: 14’

Audiovisuals produïts per entitats de cultura popular

Autor/productor: Federació Catalana d’Entitats Corals
Durada: 5'
Vídeo de l’Aplec Internacional on es poden veure els diferents actes realitzats pels diversos grups participants: cercaviles, espectacles, exhibicions castelleres i sardanistes, correfocs,...
Autor/productor: Adifolk, Associació per a la Difusió del Folklore
Durada: 15'
Video per capítols de l’Aplec on es poden veure les diferents activitats realitzades a l’Aplec pels grups participants: cercaviles, mostres, sardanes, castells, esbarts, havaneres, concert, ball folk i nit de foc.
Autor/productor: En_Moviment 2007 - Associació per a la Difusió del Folklore
Durada: 45'
Vídeo de l’Aplec Internacional on es poden veure els diferents actes realitzats pels diversos grups participants: cercaviles, espectacles, exhibicions castelleres i sardanistes, correfocs,...
Autor/productor: Adifolk. Associació per a la Difusió del Folklore
L’Aplec en 5 minuts. Resum de les diferents activitats realitzades a l’Aplec pels grups participants: cercaviles amb gegants, espectacles, exhibicions castelleres, falconeres i sardanistes, matins bastoners, esbarts i cobles, vaneres, correfocs,...
Autor/productor: La Habitación Pequeña - Associació per a la Difusió del Folklore
Durada: 5'
Video resum de l’Aplec. Resum de les diferents activitats realitzades a l’Aplec pels grups participants: cercaviles amb gegants, espectacles, exhibicions castelleres, falconeres i sardanistes, matins bastoners, esbarts i cobles, havaneres,...
Autor/productor: La Xarxa Televisió - Associació per a la Difusió del Folklore
Reportatge de la trobada general amb 3000 cantaires (any 2007)
Autor/productor: Marta Lucas i David Casademunt - Moviment Coral Català
Durada: 30'
Reportatge de la trobada general amb 3000 cantaires (any 2012)
Autor/productor: Marta Lucas i David Casademunt - Moviment Coral Català
Durada: 19'
Autor/productor: Federació Catalana d’Entitats Corals
Durada: 8'
Autor/productor: Federació Catalana d’Entitats Corals
Durada: 8'
Autor/productor: Federació Catalana d’Entitats Corals
Durada: 15'
Above & Below és un documental sobre els Castellers de la Vila de Gràcia realitzat per OTOXO Produccions i dirigit, enregistrat i muntat per un grup d’estudiants de diferents països d’Europa.
Segueixen el camí d’un estranger integrant-se en el món dels Castells i dins de la colla dels Castellers de la Vila de Gràcia. Des dels primers dies, fins a la Diada de l’Aniversari, la primera Diada important de la temporada.
En aquest període se segueixen també les vivències de diferents membres dels Castellers de la Vila de Gràcia, des del cap de Colla, a un brasiler que fa 4 anys que és casteller i a una castellera que fa més de 10 anys que és a la colla. I com es relacionen amb el "nou casteller".
Above & Below demostra les connexions físiques, mentals, emocionals i cultural entre els diferents membres dels Castellers de la Vila de Gràcia mentre preparen la Diada de l’Aniversari.
Autor/productor: OTOXO Productions - Castellers de la Vila de Gràcia
Durada: 30'
Autor/productor: Fundació Societat i Cultura
Documental amb música en directe, parlaments de directors i cantaires, imatges de concerts i del dia a dia de l’stage a Vic.
Autor/productor: Producció i edició del Moviment Coral Català. Realització Gen-lock Video SL - Moviment Coral Català
Durada: 28’55’’
Documental amb música en directe, parlaments de directors i cantaires, imatges de concerts i del dia a dia de l’stage al Monestir de Sant Daniel a Girona
Autor/productor: Producció i edició del Moviment Coral Català. Realització Gen-lock Video SL - Moviment Coral Català
Durada: 30'
El correfoc dels adults a la Via Laietana, Festes de la Mercè 2015.
Autor/productor: Hans Hansen i Triangle Postals - Editorial Triangle Postals SL
Durada: 9'
Flashmob a la plaça de la Catedral de Barcelona (any 2013)
Autor/productor: Les Produccions del Puma - Moviment Coral Català
Durada: 17'
Els camins del Pessebre és un documental que té l’objectiu d’investigar què s’amaga darrera el fet d’una Plantada de pessebre a l’ermita de Sant Mateu. Es tracta d’una tradició que va començar l’any 1971, ara fa 45 anys i que continua ben viva. Els Camins del Pessebre es un fidel seguiment a la història d’aquesta tradició, que investiga els secrets que han fet que perduri tant de temps.
Autor/productor: Martí Sala i Jordi Montlló - Col·lectiu d’opinió, recerca i difusió del pessebre
Durada: 30'
Autor/productor: Regidoria de Cultura de l’Àmbit de Badalona Educadora - Ajuntament de Badalona
Eulàlia és un espectacle de dansa sobre la vida i la passió de la Santa a partir de la recreació històrica de la seva vida en temps romans, una revisió de diferents episodis que ens mostren el martiri, la mort i glorificació de la jove.
Eulàlia és una ofrena de l'Esbart Ciutat Comtal per a homenatjar la Ciutat i la seva patrona, i alhora apreciar el seu bé patrimonial de gran importància religiosa, cultural i social. Esperem que perduri al llarg dels anys formant part de les festes commemoratives al seu nom.
Autor/productor: Esbart Ciutat Comtal - Esbart Ciutat Comtal
Durada: 25'
Autor/productor: Fundació Societat i Cultura
"Generació tenora" ens convida a descobrir els joves músics de cobla que fan música més enllà de la sardana i la cobla: salsa, jazz, hip hop... Projectes com The New Catalan Ensemble, Cobla Sant Jordi&Kulbik Dance Company o la Big Cat de Música Llatina ens permeten redescobrir la tenora, el flabiol, el fiscorn o la gralla com mai no els has escoltat abans.
Autor/productor: Televisió de Catalunya - Confederació Sardanista de Catalunya
Durada: 30'
Vídeo explicatiu de l'inventari del patrimoni cultural immaterial del Montseny, un projecte realitzat entre 2009 i 2012 que la UNESCO va inscriure en el Registre de Millors Pràctiques de la Convenció del Patrimoni Cultural Immaterial. Els coordinadors del projecte són membres fundadors de l'IPACIM. Durant el projecte es van identificar 279 elements del patrimoni cultural immaterial, es va elaborar una metodologia per a la realització d'inventaris i es va redactar un document sobre la contribució del patrimoni cultural immaterial al desenvolupament sostenible.
Autor/productor: Institut del Patrimoni Cultural Immaterial
Autor/productor: Federació de Cors de Clavé
Audivisual de les dos darreres estrenes de l'Esbart Imatges i Transicions
Autor/productor: Esbart Maragall
Durada: 180'
Autor/productor: Badalona Comunicació - Ajuntament de Badalona
Autor/productor: Fundació Societat i Cultura
No vas passar mai un diumenge d’Abril per Gràcia i vas veure una verdadera guerra ? No saps per què hi ha fogueres a la plaça i perquè hi ha gent cremant documents i mobiliari del districte? Que és la Revolta de les Quintes i com s’ho munten els graciencs per representar-la? Aquest documental t’explicarà qui, com i perquè es representa aquest Reenactment de petit format, que ja forma part de la tradició gracienca.
Autor/productor: Associació cultural Live Barcelona
Durada: 60/90'
Documental finalista als premis del Cinema Català en l'apartat documentals i premi RTVE 2015 al millor documental.
Autor/productor: Lluís Cuartero i Institut Pere Martell de Reus - Esbart Maragall
Durada: 12'
Autor/productor: Associació de Pessebristes de Barcelona
Vídeo explicatiu sobre què és el ball de bastons. En aquest vídeo trobarem dues parts ben diferenciades: en la primera trobarem una part més formal sobre 4 característiques d’aquesta dansa –acompanyades de suport fotogràfic provinent dels diversos concursos de fotografia patrocinats per la Coordinadora– i una segona part on tindrem un recollit de sentiments, emocions i pensaments sobre el ball de bastons –extrets directament de persones que participen en aquest tipus de cultura popular arreu del territori–.
Autor/productor: Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya
Durada: 1h 30'
Vídeo explicatiu sobre què és l’entitat “Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya” i qui la formen. L’objectiu del vídeo és apropar aquesta coordinadora d’entitats a les persones, formin part o no d’ella. Les coordinadores i federacions no existeixen com un ens allunyat de la realitat sinó tot el contrari, la nostra feina és la d’apropar la branca de la cultura popular que representem a les persones del nostre entorn i de més enllà.
Autor/productor: Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya
Durada: 1'
En la societat catalana del segle XXI, certes manifestacions culturals d'arrel semblen estar més de moda que d'altres. La sardana actualment experimenta un procés de minorització. Coexisteixen diferents actituds contradictòries en relació amb aquesta dansa: o se la qualifica de carrinclona i desfasada o se la vol declarar dansa nacional. El documental "Sardana, dansa nacional de Catalunya?" analitza els motius polítics, històrics i socials que han provocat aquesta situació. A la vegada, també repassa l'actualitat d'aquest fenomen cultural i els seus possibles camins de futur.
Autor/productor: Televisió de Catalunya - Confederació Sardanista de Catalunya
Durada: 50'
Autor/productor: Fundació Societat i Cultura
Recull l'activitat de la trobada de Bèsties de foc, amb bestiari, gegants, cabuts, dolçaines, grallers, percussió, construccions humanes...en les cinc apartats que està dividit: plantada i mostra de cultura popular, tabalada infernal, cercavila, balls del bestiari i espurnes a tot arreu. també inclou imatges del concert de cloenda de l'activitat. També està afegit un altre curt sobre les exposicions que organitzem cada any a la Fundació Davalos-Fletcher.
Autor/productor: Botafocs, panorama i Rafel Pérez i Sorlí - Botafocs
Autor/productor: Fundació Societat i Cultura
Autor/productor: Fundació Societat i Cultura
Vídeo promocional sobre la Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya del pròxim juny del 2016 que enguany serà la quaranta-una d’ençà començàrem ja fa més de 40 anys i es celebrarà a Castelldefels. L’objectiu del vídeo serà fer arribar la notícia al màxim nombre de persones possibles per tal de que l’esdeveniment sigui encara més multitudinari del que ha estat fins ara.
Autor/productor: Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya
Durada: 1h 30'
Vídeo resum de les JIF amb l’acte d’inauguració a Calella i l’acte de cloenda a la Catedral de Barcelona amb la participació dels 7 grups internacionals.
Autor/productor: Boletania Mass Medios - Associació per a la Difusió del Folklore
Durada: 32'
Vídeo resum de les JIF amb l’acte d’inauguració a Calella i l’acte de cloenda al Palau de la Música de Barcelona en la commemoració dels 40 anys de les JIF.
Autor/productor: La Habitación Pequeña Associació per a la Difusió del Folklore
Durada: 35' (inauguració) i 31' (cloenda)
Vídeo resum de les JIF en els diversos actes realitzats a Barcelona (Moll de la Fusta, Calvalcada de la Mercè i cloenda a la plaça St. Jaume).
Autor/productor: La Xarxa Televisió - Associació per a la Difusió del Folklore