Espais de trobada en català per a famílies que no el parlen habitualment amb el suport de voluntariat

La Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) treballa per la mobilització i la conscienciació de la població a partir d’activitats adreçades a promoure la cultura i la llengua catalanes: el projecte Junts n’és una. Es tracta d’una iniciativa de voluntariat amb l’objectiu d’oferir espais per poder parlar català a persones que no ho fan habitualment perquè desconeixen la llengua i els catalanoparlants no se’ls dirigeixen en català.

L’objectiu és que persones amb dificultat de comprensió bàsica d’interlocucions orals en català puguin obtenir recursos que els permetin comprendre i intervenir mínimament en converses de proximitat per exterioritzar el que senten o els agrada i explicar amb poques paraules el que coneixen, recorden i saben fer, funcions comunicatives essencials en tota conversa de relació social. Es fa a partir de dinàmiques que faciliten la cohesió del grup, que acostuma a ser reduït per facilitar la participació i la intervenció de tothom.

L’horitzontalitat entre els assistents al projecte Junts fa que el voluntari o la voluntària també en treguin experiències positives, com ara tenir la possibilitat de parlar amb altres cultures i de conèixer-les de més a prop.

La influència en entorns educatius

El fet d’entendre l’escola com a espai d’acollida del projecte facilita que famílies que fa poc que han arribat al barri i es trobin en aquesta situació de desconeixement de la llengua catalana tinguin la possibilitat de participar en espais de parla catalana dins la comunitat educativa dels seus fills.

Aquest fet, més enllà del català, facilita el coneixement de l’escola —l’espai on més hores passen els seus fills— i d’altres famílies i persones (mestres, etcètera) amb qui comparteixen l’espai. Es genera, doncs, un espai de relació mútua entre tots els participants de diferents cultures, en un entorn horitzontal i participatiu, i es creen complicitats per aproximar-se i trencar estereotips.

És una forma de garantir l’aproximació de l’escola i les famílies i treballar per l’èxit dels alumnes de forma integral, ja que, amb el suport i la participació de les famílies, l’èxit escolar dels infants és més factible.

La difusió del projecte en aquest entorn és molt senzilla pel contacte directe i immediat de la direcció de l’escola i de l’AMPA amb les mares i els pares de l’escola.

Possibilitat de dur a terme grups Junts

La CAL està disposada a acompanyar en la creació de grups del projecte Junts a les escoles o entitats que considerin que pot ser una aportació valuosa.

Per a més informació:

Tel. 93 415 90 02

junts@cal.cat

Mostra’n menys