Torna l'Enfocats al Pati Llimona

18/04/2024 - 13:35 h

La 14a Edició del festival de fotografia arriba al Centre Cívic Pati Llimona posant el focus en un tema urgent i que ens afecta directament a tots i totes: La crisi ambiental. A través de les diferents exposicions, xerrades, tallers, projeccions i activitats, l'equipament se suma a la lluita per la millora del medi ambient on participaran també activistes i col·lectius reconeguts per les seves accions reivindicatives.

El dijous 25 d’abril, a les set de la tarda, es donarà el tret de sortida amb la presentació de les exposicionsles activitats i una visita guiada a l’hort urbà, així com la presentació del tipi tèrmic. La programació s’allargarà fins al 16 de maig, i les exposicions es podran visitar fins al 15 de juny.

La imatge principal d’aquesta edició és obra de Joanna Chichelnitzky, que juntament amb el col·lectiu Fotomovimiento, presenten el projecte fotogràfic El clima en vaga, on es mostren les conseqüències de l’aire que respirem dia a dia a Barcelona.

Una investigació sobre la contaminació de la incineradora de Sant Adrià de Besòs, que va publicar El Periódico, és el tema principal de l’exposició Sant Adrià i Barcelona, zones de sacrifici ambiental, que compta amb les dades i imatges aportades pel diari, i les fotografies de Felipe Garibello.

El col·lectiu especialitzat en fotografia documental RUIDO Photo presenta PRIMARY OCEAN, un projecte fotogràfic i periodístic sobre la batalla que mantenen les comunitats costaneres contra el canvi climàtic i les seves conseqüències.

La cinquena instal·lació que trobarem és Por mi futuro, del col·lectiu format per Víctor Guiu, Víctor Monzón i Pedro Mata, La Europa del Aborigen, que a través de la poesia, la fotografia i la imatge sonora creen peces amb un missatge cru i directe.

La sequera és un problema derivat de la crisi climàtica i també té cabuda en aquest Enfocats. Àngel García, Laura Millan Silvia Omedes de Photographic Social Vision ens porten Crònica d’un miratge, un recull d’imatges que revelen la petjada d’una sequera sense precedents.

Pel que fa als tallers programats, Greepeace participarà amb dos workshops teòrics, un sobre la importància dels oceans i l’altre sobre l’impacte de l’alimentació en el medi ambient. Per la seva banda, Ecologistes en acció, ens ajudarà a adoptar hàbits d‘alimentació més sostenibles i de proximitat. I amb l’Aula Ambiental Ciutat Vella farem un portaentrepans amb materials reutilitzats.

En el context de l’hort urbà, que tot just ara compleix un any de vida, s’han plantejat quatre tallers amb la col·laboració de Chris HeppXènia de Zero Waste BCNAllison Pérez i Rebelión Científica de Barcelona. Des de l’aprofitament de l’aigua o l’exploració amb càmeres tèrmiques de l’entorn urbà, fins a fer créixer un planter o fer gel d’àloe vera.

La coordinadora veïnal AIRENET compartirà la seva experiència en la lluita contra la incineradora TERSA, de Sant Adrià de Besòs. El projecte de La Beneta ens explicarà com la petita pagesia és clau per a la sostenibilitat mediambiental. I l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turísitic, la plataforma Zeroport i Ecologistes en acció ens descobriran els impactes del port, l’aeroport i el turisme massiu a la ciutat de Barcelona.

Cada dimarts de maig es projectarà un documental relacionat amb la temàtica del festival. Aquest any es presenta el documental I am Greta sobre la jove activista sueca, acompanyat d’un debat amb Rebel·lió o Extinció BCN. També es presentarà El cost amagat, de la mà de l’investigador Alfons Pérez (ODG) i la tècnica en justícia climàtica Gisela Torrents (Observatori DESCA). Finalment, Anna Mundet i Javier Rueda participaran en la projecció del documental Demain, que ens mostra com aconseguir un futur millor.

Tota aquesta programació queda completada amb un mercat d’intercanvi de roba i la jornada Unboxing el Greenwashing, així com les activitats Off-Pati Llimona, que tindran lloc a altres centres del districte. El Centre Cívic Drassanes organitza un bany de bosc i meditació, al Convent de Sant Agustí es farà una xerrada sobre hacktivisme, al Centre Cívic Barceloneta es projectarà la pel·lícula 1.5 Stay Alive i acollirà l’exposició Marviva i, també, hi haurà una exposició col·lectiva sobre ecofeminisme a La Bonne. Finalment, el festival s’aproparà a les escoles del territori amb els tallers de l’Observatori DESCA i l’Aula Ambiental Ciutat Vella.

Visita tota la informació a enfocats.net