Parlant​ amb la Cristina de l’Equipament Infantil

Parlant​ amb la Cristina de l’Equipament Infantil

dimecres, setembre 20, 2017 - 09:30

Visitem l’Equipament Infantil Barceloneta situat al cor del barri que es va inaugurar l’any 2013 construït específicament per al treball amb la infància. Acull diferents projectes que ja existien en el barri i d’altres que neixen especialment per aquest espai.

La Cristina Barbero és la responsable de l’Equipament amb més de vint anys d’experiència en infància i l’adolescència a La Barceloneta. Un barri constantment canviant que aglutina una gran diversitat de procedències i estils de vida diferents i ella n’és testimoni a partir del contacte amb els més petits del barri i les seves famílies.

Cristina, quins projectes porteu a l’Equipament Infantil?
Tenim el projecte per a Petita infància (bebès de 0-3 anys), el Casal infantil (infants de 4-12 anys) i el projecte Franja (adolescents de 12-16 anys) en un espai exclusiu per a ells i elles.  L’edifici té un pati exterior, una ludoteca, una cuina per fer tallers amb les famílies i diverses sales on es poden fer activitats de plàstica i de psicomotricitat.

On fèieu les activitats abans d’estar a l’Equipament Infantil?
Des de l’inici, al 1994 el Casal Infantil estava al Centre Cívic Barceloneta on teníem un espai per a les activitats lúdiques dels nens i nenes del barri i dels adolescents del projecte Franja. De fet, som una part dins del projecte del Centre Cívic, tot i que ara estem ubicats a l’Equipament Infantil, la gent del barri ens segueix anomenant “el Casal”.

Com es valora el nou espai?
Convivíem força bé al Centre Cívic però era complicat combinar per sales tot l’espai que necessitava el casal i, ara a l’equipament per fi tenim un espai que només és per a infants, on es pot fer soroll i els infants es poden moure lliurement per l’equipament.

A la inauguració van venir famílies i joves que havien estat nens i nenes del casal. Es van emocionar de veure que per fi, La Barceloneta tindria un espai adaptat per a la infància en el lleure educatiu.

Quina és la filosofia que seguiu al Casal o a l’Equipament Infantil?
El Casal és un equipament infantil municipal on els infants disposen d’un espai amb activitats lúdiques durant el curs escolar en horari extraescolar i on tractem les emocions, les relacions, també l’educació a través del joc i les experiències fora de l’educació reglada.

Hi ha famílies que apunten els seus fills perquè necessiten deixar-los en algun lloc segur mentre estan a la feina, i hi ha una altra gran majoria que els apunten perquè volen que es relacionin i aprenguin altres coses.

Creus que els infants i adolescents van incorporant aquests valors que transmeteu?
Les famílies del barri valoren molt positivament la feina que es fa al Casal. Per exemple, les colònies que es fan tant per als infants de primària com els que estan a secundària, són recordades any rere any per les intenses vivències viscudes.
De vegades un moment viscut en unes colònies o en un taller al casal, els marca profundament i aquesta és la petjada del Casal.
De generació en generació, quan els joves ens venen a veure o ens els trobem pel barri, ens recorden aquella activitat que tant els va agradar o aquella situació que van superar perquè van poder expressar-la.

Les famílies que vulguin portar els seus fills i filles al casal amb què es trobaran?
Es trobaran amb un espai per a la infància on relacionar-se amb nenes i nens de diverses edats, diferents tipus de famílies i procedències i podran provar diferents tipus d’activitats.

Els infants fan moltes activitats extraescolars?
Malauradament, conciliar el món laboral i el món familiar és força complicat i ens trobem amb infants que després de l’escola tenen un munt d’activitats fins l’hora d’arribar a casa amb les seves famílies. Ens hem trobat amb casos d’infants que estan molt estressats per a la quantitat d’activitats que fan i de vegades, ni tant sols tenen temps de berenar.

Nosaltres aquí oferim una hora d’acollida abans de començar les activitats, només per a famílies que no tenen cap altra opció. Preferim que els nens i nenes estiguin amb les seves famílies aquesta estona abans de començar l’activitat.

Com es va iniciar el projecte Petita infància (0-3 anys)?
Al venir al nou equipament, es va intentar oferir un nou espai per a les famílies i se les va convidar a parlar i donar forma a aquest nou espai. Molta gent hi va participar! El projecte Petita infància (0-3 anys) es tracta d’una sala en obert amb un dinamitzador un cop per setmana que es preocupa de les necessitats i dubtes que tenen les famílies i dóna recursos.
És un espai molt dinàmic que varia molt perquè els infants (0-3) creixen molt ràpid i on es fan relacions i on es comparteix el què és la criança. Tenim dos grups, un al matí i un altre a la tarda. Estan separats per edats per a que els més petits estiguin més protegits. Hem observat que cada vegada tenim més pares. Un cop escolaritzats els infants, moltes famílies deixen de venir.

Quines són les activitats que oferiu al Casal infantil (4-12 anys)?
Les activitats van canviant al llarg del temps, per això els tallers que es fan en el lleure estan adaptats a la demanda dels infants. Nosaltres oferim activitats que a l’escola o al barri no es fan per tal d’obrir l’oferta i no repetir les activitats. Quan s’acaba el curs fem valoració i els passem una enquesta per saber el que els agrada. Per exemple, fa anys que es feia hip-hop i ara ja no, perquè els interessen altres coses.

I al projecte Franja (12-16 anys)?
Les activitats que es fan per als adolescents entre 12 i 16 anys s’engloben al projecte Franja. Sembla ser que el projecte Franja només es dóna als barris de Ciutat Vella (Raval, Gòtic, Casc Antic i La Barceloneta). A d’altres districtes hi ha els Casals d’infants i els de Joves però a Ciutat Vella es va considerar que hi havia una franja d’edat que no eren ni nens, ni joves que eren adolescents i se’ls va quedar el nom de “franja”.

És un projecte que jo m’estimo molt perquè la majoria d’anys que porto, he treballat al projecte Franja de La Barceloneta. Les activitats funcionen igual que al casal infantil on es programen una bateria de tallers anuals que poden ser de tipus esportius i de manualitats, i d’altres trimestrals que serveixen per anar tastant diferents activitats (com podria ser per exemple fotografia, reparació de bicicletes o danses…).
També poden accedir a la ludoteca de l’equipament on venen a relacionar-se i a jugar. I, es fan campionats oberts on poden accedir adolescents del barri (encara que no hi estiguin apuntats), trobades conjuntes entre els quatre projectes Franja de Ciutat Vella amb els diferents projectes de cadascú i motivar-los a moure’s pel districte perquè a La Barceloneta són encara molt territorials, encara se segueix dient quan es va a Plaça Catalunya que es va a Barcelona!

I els joves de La Barceloneta amb més de 16 anys?
Estan a les bandes musicals o als equips esportius, estudiant o treballant… Es diu que hi ha molts joves que deixen d’estudiar però hi ha molts d’altres que continuen. Estem observant que hi ha molts joves que s’inclinen per estudiar infermeria al Campus d’Infermeria i a l’Hospital del Mar. I que hi ha una gran inclinació pel tema de cuidar a l’altre. Aquest barri és un poble. Es conviu molt amb la gent gran, amb els oncles, amb els avis, són cases molt petites on es viu amb tota la família. Es conviu amb els veïns, al carrer, com passava abans fa 30 o 40 anys enrere i potser, a d’altres parts de Barcelona ja no passa o passa menys. Molts d’aquests joves es volen quedar a viure i a treballar al barri, però amb els preus dels habitatges ho tenen difícil.

L’Equipament Infantil de La Barceloneta és més que un espai de lleure educatiu, és un espai on es cuida el desenvolupament integral del menor i és per això que la gent del barri hi confia plenament com si de la família es tractés.