Autofocus, una exposició col·lectiva en clau de gènere i origen al barri de la Barceloneta

20/02/2024 - 16:24 h

La Ralu, la Nataly, la Isadora, la Mireya, la Brenda i la Lyuvob són les dones que hi ha darrere de cada fotografia i reflexió d'Autofocus, una iniciativa de creació col·lectiva al barri de la Barceloneta. El 15 de febrer van celebrar la inauguració de l’exposició del projecte, amb una visita guiada per les dones protagonistes, als tres equipaments on s’ubica l’exposició.

Les càmeres digitals tenen dues funcions força populars: l’enfocament manual, quan és la mateixa fotògrafa qui l’ajusta, o l’enfocament automàtic, quan la càmera enfoca directament una persona o objecte. La iniciativa comunitària Autofocus juga amb aquest enfocament automàtic i pretén donar una volta als estereotips de gènere i origen: “Aquí volem desprogramar i desenfocar la mirada que es projecta cap a les dones migrades”, explica Zenaida Reyes, dinamitzadora i treballadora de la cooperativa La Tregua.

L’exposició s’ubica en tres equipaments: La Casa de la Barceloneta, la biblioteca i el centre cívic

La Casa de la Barceloneta és el punt de partida d’Autofocus, una iniciativa de creació col·lectiva en què s’han implicat dones d’orígens diversos, com Colòmbia i Ucraïna, entre d’altres. “Les dones migrants som agents actius, no passius. També som veïnes del barri”, afirma Zenaida, i així ho demostren la cinquantena d’imatges que “reflecteixen vivències i emocions a diferents racons de la Barceloneta, algunes de més literals i altres de més simbòliques”, continua Cecília Costa, tècnica del Pla Comunitari de la Barceloneta. Costa destaca la importància “tant per al grup de dones, com per al barri, que dones migrades estiguin representades en equipaments de la Barceloneta”, conclou.

Enfilant pel carrer s’arriba a la segona parada de l’exposició: la biblioteca. A la planta principal, tocant al finestral que dona al carrer de Sant Carles, hi ha la instal·lació fotogràfica. “En aquest cas, les fotografies estan posades de manera que tant si hi ets a dins, com des de fora, pots veure l’exposició”, explica Nataly, una de les participants. Les imatges estan col·locades amb una estructura similar a la d’un acordió: “Això també simbolitza el que ha suposat aquest espai per a nosaltres: ens hem obert emocionalment, ens hem abraçat i hem conegut les cultures de totes les companyes“.

Per a les participants el projecte ha estat un espai segur, i sobre espais segurs i d’altres que els generen rebuig o directament, on se senten violentades, se centra la tercera i última parada d’Autofocus: el centre cívic de la Barceloneta. A l’equipament hi ha un mapa del barri on apareixen els carrers i els indrets més destacats del barri que “el grup de dones ha convertit en un territori sentit, que cobra significat a partir de les vivències i emocions que han plasmat”, conclou Esther Pérez, dinamitzadora del projecte Autofocus de l’associació Suds. A l’anomenat mapa sentit apareixen representats els carrers, amb algunes fotografies i el sentiment que els genera a elles aquest espai.

Nova visita guiada en el marc de la programació del 8M

Les participants s’han mostrat commogudes i agraïdes de “poder mostrar la nostra feina als veïns i veïnes del barri”. Amb motiu del Dia de la Dona, el pròxim dimecres 6 de març a les 18 h es farà una nova visita guiada amb el testimoni i acompanyament d’algunes de les participants.