Cap de setmana: Festa Major de Sant Antoni, els Tres Tombs i el festival Tradicionàrius

Temps lliure. La celebració de Sant Antoni Abat apropa de nou a la ciutadania la cultura popular i la benedicció d'animals domèstics, i la música folk omplirà la ciutat durant prop de tres mesos.

El mes de gener està associat a la diada de Sant Antoni Abat (17 de gener), que obre un cicle festiu a Barcelona. Del 12 al 21 de gener el barri de Sant Antoni celebra la festa major, que inaugura el nou cicle del calendari barceloní de celebracions. Diumenge, 14 de gener, Sant Andreu celebra els Tres Tombs, la benedicció tradicional dels animals. Per als qui els agradi la música, el festival folk Tradicionàrius arriba a la 31a edició i omplirà la ciutat de música fins al 23 de març.

La Festa Major de Sant Antoni dona el tret de sortida a les celebracions populars d’aquest any. A més dels tradicionals elements d’una festa major, com la despertada, la cercavila de gegants i el correfoc, també inclou actes com la cavalcada dels Tres Tombs i la rifa del porquet, una tradició que es va recuperar fa pocs anys. A més dels actes de cultura popular, a la festa no hi faltaran altres activitats al carrer, jocs per als infants, concerts, gastronomia i tallers per aprendre i divertir-se.

El seguici popular de Sant Antoni està integrat pels gegants del barri (en Tonet i la Rita), els quatre gegants de motxilla del barri, els capgrossos de l’Associació de Veïns del Barri de Sant Antoni i la família gegantera de les Colònies Jordi Turull. També hi participen la Porca, els Castellers del Poble-sec, els Trabucs de Sant Antoni i la Colla de Xamfrà.

Els Tres Tombs de Sant Andreu

Sant Andreu celebra aquest cap de setmana els Tres Tombs, la tradicional cerimònia de benedicció dels animals que aplega cavalls, genets i tota mena de carruatges (tartanes, faetons, carros de traginer…). En la comitiva també participaran una colla de llancers de la Guàrdia Urbana i una banda de música.

Els Tres Tombs se celebren diumenge, 14 de gener, a l’antiga vila de Sant Andreu de Palomar a partir de les 11.00 hores. La cavalcada, que recorrerà de nou els carrers del barri, es concentrarà al parc de la Maquinista i sortirà, a les 12.00 hores, entre els carrers del Segre i de Sant Adrià. La benedicció dels animals es farà a les 12.15 hores a la plaça d’Orfila.

Torna el Tradicionàrius

El festival de música folk Tradicionàrius celebra aquesta any la 31a edició. Del 12 de gener al 23 de març el certamen musical aproparà la cultura d’arrel a tot el públic i donarà a conèixer la realitat cultural del país a través de la música.

La programació d’aquest any inclou l’actuació de solistes i grups com Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries; So Nat i Inxa Impro Quintet; Kepa Junkera; El Pont d’Arcalís; Nuevo Mester de Juglaría, o Guillem Anguera.