Cap de setmana: Festa cultural al Raval, "Oceans" i diversió per als més menuts

Temps lliure. Un seguit d’activitats culturals i socials al districte de Ciutat Vella fan protagonista la mirada de gènere, una exposició descobreix imatges inèdites del fons marí i dos festivals acosten el cinema i les arts escèniques als infants.

El cap de setmana es presenta amb tres propostes molt diferents. Del 8 al 12 de novembre, el Raval viu un festival de cultura que han organitzat conjuntament entitats, associacions, comerciants, centres educatius i veïnat. La mirada de gènere pren protagonisme en les activitats, atès que el Raval vol erigir-se en barri igualitari i antimasclista. El Museu de Ciències Naturals inaugura l'exposició "Oceans, l'últim territori salvatge", que fa un recorregut audiovisual pel fons marí. Aquest cap de setmana també se celebra un festival de cinema per als infants i una selecció d'espectacles per acostar les arts escèniques als nens i les nenes de 0 a 5 anys.

Connecteu-vos al web del Cap de Setmana!

El Festival Raval(s) arriba a la quinzena edició amb més de quaranta activitats gratuïtes, que són el resultat del treball conjunt de més de cent vint entitats, col·lectius, associacions, comerciants, centres educatius i el veïnat del barri. Dijous, 9 de novembre, a la tarda, al Teatre del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) se celebra la festa d’aniversari “Fem 15 anys!”.

Divendres, 10 de novembre, hi ha previstos diversos actes, entre els quals hi ha activitats dirigides a l’alumnat dels centres d’ensenyament del barri, una xerrada sobre el paper de la dona en el camp de la investigació científicotècnica, una gimcana intergeneracional i un espectacle musical en què prendran part joves promeses del barri.

El cap de setmana hi ha previstes diverses activitats entre les quals destaquen jocs al carrer, un taller de robòtica i un sobre qüestió de gènere, concerts, dansa i una cercavila popular. Per segon any consecutiu, la mirada de gènere és protagonista de la programació, que pretén ajudar a construir un barri igualitari i antimasclista.

“Oceans, l’últim territori salvatge”

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona – Museu Blau estrena l’exposició “Oceans, l’últim territori salvatge”, un recorregut audiovisual pel fons marí a partir d’una selecció de les 480 imatges inèdites del documental Oceans, el testimoni fílmic més important que hi ha sobre el fons dels mars.

Un dels principals atractius de l’exposició, que es podrà visitar fins al setembre de l’any vinent, és una gran pantalla corbada que multiplica l’efecte immersiu i permet gaudir doblement d’aquesta oportunitat de submergir-se en els oceans dels cinc continents i descobrir-ne els secrets.

El suport audiovisual d’Oceans, amb un gran valor científic i divulgatiu, va obtenir el premi César de l’Acadèmia Francesa. Aquesta obra documental va requerir 7 anys de feina, 75 expedicions, la participació de 500 persones i un pressupost de 50 milions d’euros. Dirigida per Jacques Perrin i Jacques Cluzaud —nominats a l’Oscar al millor documental per Nòmades del vent, l’any 2003—, Oceans va obrir perspectives noves sobre el coneixement de la vida en el fons marí.

Cinema i art per als infants

L’agenda d’activitats per al cap de setmana inclou també propostes per als més menuts de la casa. De l’11 al 26 de novembre té lloc en diversos espais de la ciutat El Meu Primer Festival, que neix amb la vocació de projectar per als infants de 2 a 12 anys pel·lícules inèdites o que difícilment poden veure’s en pantalles comercials, i també de convertir-se en un espai de participació i diàleg per als nens i les nenes.

En aquesta edició, es projectaran obres com Le grand méchant renard et autres contes —que inaugurarà la mostra—, La revolta dels contes, El recuerdo de Marnie, Les aventures de Pat i Mat i El bosc de Haquivaqui, entre altres. Podeu consultar la programació en aquest enllaç.

Paral·lelament, de l’11 al 19 de novembre se celebra al Mercat de les Flors el festival El Més Petit de Tots, un conjunt d’espectacles d’arts escèniques adreçats als infants de 0 a 5 anys. El festival, que arriba a la tretzena edició, pretén acostar als més petits de la casa llenguatges de les arts escèniques com la música, el teatre, el circ, la dansa, l’audiovisual i el joc.