Més de 100 anys endolcint els estius barcelonins

13.07.2015 - 16:07 h

Comerç. El Tío Che, La Valenciana o Sirvent són 3 orxateries i gelateries amb història que perduren a la ciutat.

Fa més de 100 anys que al Tío Che es dediquen a fer orxata de forma artesanal, un període durant el qual les tècniques d’elaboració d’aquest producte han canviat ben poc. Segueixen fent l’orxata com els seus avantpassats: triturant la xufa, barrejant-la amb aigua i afegint-hi sucre.

Vídeo ‘Orxateries i gelateries amb història’

Però d’on va sorgir aquest nom? Teresa Moreno i les seves filles, que ara s’ocupen del negoci familiar, ho expliquen: “El nom del Tío Che té molta història. Quan van aterrar aquí, el 1912, la gent no coneixia aquell producte que feien. I el besavi, en Pere Joan, sortia al carrer i deia a la gent: ‘Xe, prova’, i es va quedar el nom del Tío Che.”

La història del Tío Che, doncs, es remunta al 1912, quan en Pere Joan i la Josefa van venir de la Nucia, un poble d’Alacant per fer les Amèriques. El vaixell, però, va trigar a salpar i van instal·lar la primera orxateria al paseo Nacional, avui passeig de Joan de Borbó. Aviat, però, es van traslladar al Poblenou, de primer al carrer del Doctor Trueta i, als anys quaranta, al local actual, que encara avui es coneix com la cantonada més dolça del Poblenou.

A més d’orxata també hi elaboren els seus propis gelats, i reconeixen que els que no poden faltar mai són els de sabors tradicionals com nata, xocolata o torró.

La clau: receptes transmeses de generació en generació

Com al Tío Che, a La Valenciana també fa 4 generacions que serveixen gelats i orxates darrere el taulell. La nissaga va començar el 1910, quan la família Cortés, procedent de Xixona, es va posar a vendre gelats al mig de la plaça de la Universitat. Des del local del carrer d’Aribau expliquen ara que la clau de l’èxit són les receptes que s’han transmès de generació en generació.

“Nosaltres ho fem tot amb les mateixes fórmules del gelat i l’orxata de fa 100 anys”, explica amb orgull Severiano Cortés, actual gerent de La Valenciana. “El gelat, amb productes naturals, i buscant sempre la màxima qualitat.”

Entre les orxateries històriques també sobreviu la Sirvent, al carrer del Parlament. Uns establiments de referència que segueixen endolcint les vides dels barcelonins.